'Anderen drinken een biertje, ik dronk twee flessen rum.' De Groningse rapper Mulu vecht tegen zijn verslaving in docu-serie 'Verdoofd'

,,Ik wil nog één jonko roken en dan stop ik met alles wat God verboden heeft.” Mulu Glas (27) wankelt door het beeld en praat onsamenhangend in de camera. Stomdronken. Knetterstoned. Hij maakt zich klaar om naar de afkickkliniek te gaan, maar treuzelt. Met dubbele tong en een snik in zijn stem: ,,Laat ik alles achter nu?” Een scène uit de nieuwe documentaire-serie ‘Verdoofd’.

Mulu zit in zijn huis naast de Stadsschouwburg in Groningen. Still uit de documentaire-serie 'Verdoofd'.

Mulu zit in zijn huis naast de Stadsschouwburg in Groningen. Still uit de documentaire-serie 'Verdoofd'.

Dat was in mei. Een half jaar later hangt hij monter aan de telefoon. Nuchter. Hij praat over Verdoofd. Hierin volgt documentairemaakster Sahar Meradji hem en drie anderen in hun worsteling met de verslaving.

Populaire rapper Mulu

Mulu was een bekende in Groningen. De jonge rapper maakte nummers met populaire artiesten als Dope D.O.D. In Amsterdam trad hij op in het voorprogramma van de beroemde Amerikaanse rapper Joey Bada$$.

Dat was één kant van Mulu. Zijn vrienden zagen een andere Mulu. Een jongen die worstelde met zichzelf, met zijn verslaving aan drank en wiet.

,,Drink je wel eens een biertje als je wilt bijkomen na een lange dag hard werken? Ik ontspande met twee flessen rum.” De drank begon te wennen. ,,Ik kon er steeds beter tegen en maakte gewoon muziek als ik onder invloed was.”

De duistere kant van een populaire rapper.

Moeilijke jeugd

Mulu kwam op zijn derde naar Uithuizen. Daarvoor woonde hij in Jimma, een stad in Ethiopië, iets kleiner dan Groningen. Alles ging fout. Op zijn dertiende werd hij uit huis gezet. ,,Ik werd een kind van de overheid en reisde van instelling naar instelling.”

Hij begon zichzelf vragen te stellen.

,,Waarom wilden je echte ouders je niet houden?”

,,Waarom wilden je adoptieouders je niet houden?”

,,Ben je wel een echte Nederlander?”

Hij begon te blowen en te drinken. ,,En”, klinkt het vrolijk aan de telefoon ,,ik heb alle klinieken in Groningen wel uitgespeeld.”

En daarom dus die documentaire. ,,Ik ben een artiest. Dit is mijn struggle. Die wilde ik laten zien. Dat deed ik al in mijn muziek, nu in deze documentaire.”

‘Het verhaal van hún verslaving’

Sahar Meradji, de documentairemaakster vult hem aan. ,,De mensen die ik volg in deze documentaire hebben de behoefte om begrepen te worden. Ik probeerde samen met deze mensen hún verhaal van hún verslaving te vertellen.”

Mulu is nu clean. Hij is vertrokken uit de provincie Groningen. Hij woont nu vier maanden in Rotterdam. Ver weg van de plekken die hem herinneren aan de drank.

,,Ik voel me chill nu. Als je verslaafd bent, laat je dingen versloffen, dat ben ik weer aan het opbouwen. Ik ben weer een goede vriend voor mijn vrienden en een goede zoon voor mijn moeder. Ik doe alles wat ik eerder ook deed, maar nu nuchter.”

Verdoofd is maandag om 21.25 te zien op NPO3.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu