101-jarig koor Cecilia uit Blijham opgedoekt. De coronacrisis werd de vereniging fataal

Een van de stabiele factoren van Blijham is niet meer. De gemengde zangvereniging Cecilia is opgedoekt, na 101 jaar.

In februari 2019 bereidden de leden van Cecilia zich voor op het eeuwfeest.

In februari 2019 bereidden de leden van Cecilia zich voor op het eeuwfeest. Foto: Huisman Media

Een teruglopend ledental in combinatie met de coronacrisis werd de vereniging fataal. Vanwege die crisis werden de uitvoeringen in maart afgelast en ging er ook een streep door de traditionele bloemenmarkt, een mooie bron van inkomsten.

Daarbij namen verschillende leden om diverse redenen afscheid en kampte het koor met veel ziekte. Tijdens de afgelopen, en dus ook laatste, jaarvergadering werd besloten dat het geen zin had om verder te gaan en de vereniging op te heffen.

Cecilia meldt dit alles in een officiële verklaring. Klaas Tebbenhof, de laatste voorzitter, wil verder niets over de opheffing kwijt. ,,We laten het hierbij, dat hebben we met elkaar afgesproken.’’

Contrast is groot

Het contrast met februari 2019 is groot. Toen bereidden Tebbenhof en de 31 overige leden zich voor op de jubileumuitvoeringen, vanwege het eeuwfeest. Er werd toen teruggeblikt op de oprichting, kort na de Eerste Wereldoorlog, en de decennia waarin Cecilia zich ontwikkelde tot een begrip in Blijham en omstreken, waarin het met succes meedeed aan zangersdagen van de Bond van Koren.

Er werd ook met optimisme vooruitgeblikt. Een optimisme dat terecht leek, want de jubileumuitvoeringen waren uitverkocht. Ook voor de uitvoeringen van dit jaar werd flink gerepeteerd. Maar toen gooide de coronacrisis dus roet in het eten.

Het gevolg is dat Blijham een van zijn zekerheden verliest en dat de donderdagavonden in het zalencentrum Het Oude Wapen anders zijn. Daar repeteerde Cecilia altijd, al 101 jaar lang.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu