112-fotograaf Dennie Gaasendam was snel ter plaatse na dodelijk ongeluk in Hoogezand en breekt lans voor hulpverleners: 'Ze hebben er alles aan gedaan'

Fotograaf Dennie Gaassendam. Foto: Dennie Gaassendam

Dennie Gaasendam (39) uit Veendam was zondagavond snel ter plaatse bij een dodelijk ongeluk in Hoogezand. Toen de 112-fotograaf twee agenten om hulp hoorde roepen, bedacht hij zich geen moment en gooide hij zijn camera direct terug in de auto. ,,Het mocht deze keer helaas niet baten."

Dennie, hoe gaat het met je?

,,Ik ben er wel redelijk kalm onder. Hoe cru ook: met dit beroep weet je dat je soms heel nare dingen meemaakt. Ik heb contact opgenomen met een psycholoog en gevraagd wat me zou kunnen helpen in de verwerking. Schrijf het van je af, kreeg ik te horen. Dus dat heb ik maar gedaan ."

Je was als een van de eersten ter plaatse.

,,Klopt. Ik reed ter hoogte van de brandweerkazerne in Veendam op het moment van de melding. Toen ik eenmaal ter plaatse was en uit de auto stapte, hoorde ik twee agenten roepen om hulp. Ik heb EHBO, dus ik wist dat ik misschien mijn steentje bij kon dragen."

Je hebt de camera meteen weer opgeborgen?

,,Ik doe dit werk nu zo'n zestien jaar, dus ik weet wel een beetje hoe ik een situatie in moet schatten. Dit was een heel ernstig ongeval, wist ik meteen. Dan is het niet mijn prioriteit om foto's te maken. Ik heb de camera meteen weer in de auto gegooid en ben gaan helpen. Het mocht deze keer helaas niet baten."

De situatie van zondagavond staat vrij gedetailleerd beschreven op je site. Wat vinden de nabestaanden daarvan?

,,Ik heb al contact met ze gehad. Het was confronterend voor ze om te lezen, maar ik heb het niet alleen gedaan om het van me af te schrijven. Ik wilde ook beschrijven hoeveel respect ik heb voor het werk van de hulpverleners."

Je wil een lans voor ze breken?

,,Klopt. We zien tegenwoordig dat hulpverleners steeds meer te maken krijgen met geweld. Ik kan daar met mijn hoofd niet bij. In Hoogezand heb ik weer gezien hoe alles uit de kast wordt gehaald om iemands leven te redden. Dat is deze keer niet gelukt, maar ik was gigantisch onder de indruk van de manier waarop er gehandeld werd. Ze hebben er alles aan gedaan. Dat vinden we altijd heel gewoon, totdat je zoiets vreselijks van nabij meemaakt."

Nieuws

Meest gelezen

menu