130 bezwaren tegen twee azc's in de stad

Het stadhuis van Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN

De komst van twee asielzoekerscentra leidt in Groningen niet tot enorme protestgolven. In de inspraakprocedure hebben 130 mensen een zienswijze (bezwaar) ingediend.

De komst van twee asielzoekerscentra leidt in Groningen niet tot enorme protestgolven. In de inspraakprocedure hebben 130 mensen een zienswijze (bezwaar) ingediend.

Groningen krijgt waarschijnlijk nog dit jaar twee asielzoekercentra, een aan de Energieweg en een aan de Ulgersmaweg. In elk azc is plek voor vier- tot zeshonderd vluchtelingen. Met de al aanwezige noodopvang aan de Van Swietenlaan is er in de stad uiteindelijk plek voor ongeveer 1700 vluchtelingen.

Eind vorig jaar werden al inspraakavonden gehouden over de bouw van de twee asielzoekerscentra. Direct al op die avonden werden veel bezwaren ingediend. Mensen hadden vervolgens nog tot 3 januari de tijd om bij de gemeente hun visie kenbaar te maken. Daarvan is niet heel veel gebruik meer gemaakt.

Reacties
Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de zienswijzen de afgelopen weken gebundeld en van een reactie voorzien. Volgende week ligt dat pakket op de vergadertafel van B en W. Daarna is het in maart aan de gemeenteraad een oordeel te vellen over de asielzoekerscentra. De gemeentelijke zegsman wilde gisteren nog niet ingaan op de aard van de reacties.

Op de inspraakavonden in Backbone050 en Kardinge werden zeker harde noten gekraakt over de komst van de asielzoekerscentra. De meeste reacties gingen echter over bestaande problemen in de buurt, als onveilige fietstunnels en slechte verlichting. Volgens buurtbewoners is het in de directe omgeving van de toekomstige centra nu al niet veilig. Hun punt van zorg is hoe dat gaat als er in de buurt vier- tot zeshonderd vluchtelingen bij komen. Burgemeester Peter den Oudsten maakte destijds duidelijk dat die veiligheid een zeer belangrijk punt is.

Brief
Den Oudsten stuurden vorige week een brief naar de raad over de onveiligheid rond de vluchtelingenopvang in Groningen. In de stad is tot nu toe alleen de noodopvang aan de Van Swietenlaan. Sinds de opening daarvan in oktober vorig jaar zijn er twaalf incidenten geweest. Volgens Den Oudsten betreft dat registraties in het systeem van de politie. ‘Daarmee zijn het niet allemaal incidenten. Er zitten ook loze alarmen en verzoeken tot assistentie bij', aldus Den Oudsten in zijn brief. De incidenten betroffen alle interne incidenten, die dus geen invloed hadden op de buurt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gevlucht
menu