135 studentenhuizen in Groningen staan op zwarte lijst na excessieve overlast: voortaan direct op de bon

Deurbellen bij een Gronings studentenhuis. Foto Archief DvhN

De politie in Groningen slingert bewoners van 135 studentenhuizen die voortaan overlast veroorzaken direct op de bon. „De tijd van waarschuwen is voorbij."

Dat zegt wethouder Roeland van der Schaaf, die spreekt namens gemeente en politie. Volgens hem is de overlast door studentenhuizen dit jaar extra erg, vanwege corona. ,,Het aantal meldingen van overlast is verdubbeld ten opzichte van 2019, en dan is dit jaar nog niet eens ten einde.’’

De gemeente heeft een lijst opgesteld van 135 studentenhuizen in de hele stad die excessieve overlast veroorzaken, samengesteld op basis van gegevens van politie en meldpunt overlast.

Geluidsapparatuur in beslag

Toezichthouders overhandigen de bewoners van deze 135 adressen persoonlijk een brief van de burgemeester. Daarin staat dat wanneer buurtbewoners opnieuw overlast melden, de betreffende studentenhuisbewoners niet alleen een boete krijgen, maar dat de politie ook de geluidsapparatuur in beslag neemt.

Behalve de bewoners wordt ook de eigenaar van het overlasthuis aangepakt. Die krijgt ook een brief van de gemeente waarin staat dat zijn studentenhuis een bron van hinder is. De pandjesbazen moeten aangeven wat zij gaan doen om de overlast te stoppen.

Feesten, gelal, drank en herrie

Hiertoe hebben gemeente en politie besloten na een stroom van klachten over overlasthuizen. Met name in de onder studenten populaire Schildersbuurt regende het klachten.

Niet-studenten in die buurt sloegen deze zomer de handen ineen omdat zij de nachtelijke feesten inclusief gelal, drank en herrie spuugzat zijn. Ze schreven eind augustus een brandbrief naar het stadsbestuur waarin ze verzochten om actie en handhaving.

Ook vanuit andere delen in de stad trokken omwonenden van studentenhuizen aan de bel.

Wethouder Van der Schaaf zegt dat de problemen coronagerelateerd zijn. Studenten kunnen niet terecht op hun verenigingen en in de horeca. Ze houden thuis feestjes. ,,Begrijpelijk’’, zegt Van der Schaaf. ,,Maar studenten moeten zich ook aan bepaalde normen en waarden houden. Waarschuwen helpt niet, vandaar deze lik-op-stuk-aanpak.’’

Campagne met leefregels

Hij is ook voorstander van een campagne die een soort leefregels geeft over samenleven tussen studenten en stadjers. Dergelijke campagnes zijn er eerder geweest. In oktober komt er een nieuwe.

Berni Thomassen die middenin de Schildersbuurt woont en een van de initiatiefnemers is van de brandbrief, reageert verheugd op het nieuwe beleid van de gemeente. ,,Het klinkt alsof er nu eindelijk actie wordt ondernomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu