22 waanzinnige tips om de verveling te verdrijven tijdens de harde lockdown

Koop eindelijk die trein of racebaan die je altijd al wilde hebben. Foto: Jilmer Postma

De lach is uit de wereld. We trekken de lockdown slecht. In maart was het nieuw en moest het nog zomer worden, nu is het koud en donker en komen bananenbrood en video-overleg ons de neusgaten uit. Er staat een streep door shoppen, sport, cultuur, horeca en sociaal contact. We werken, slapen, eten, ontspannen niet meer en slepen ons door de dagen. Daarom nogmaals: 22 leuke dingen die je nog steeds kunt doen.

1 Leer een instrument bespelen

Simpeler dan je denkt. Neem privéles, of kijk tutorials . Ukelele en gitaar kosten bijna niks en echt iedereen kan muziek maken. Het intro van ‘Smoke on the water’ van Deep Purple is zó eenvoudig. Een setje met elektrische gitaar en versterker kost circa 200 euro. Er zijn zelfs liedjes voor één snaar. Mocht het toch niet lukken, doe het laatste stukje van ‘My Generation’ van The Who. Oftewel: sla je complete instrumentarium aan flinters.

2 Begin een tweemansband

In het verlengde van punt 1. Gitarist en drummer, meer is niet nodig. Zoals U2’s Bono zegt op Rattle And Hum : ,, All I got is a red guitar, three chords and the thruth . Zie de clip van The Flat Duo Jets. Zoals er in Drenthe gegeten wordt – het hoeft niet lekker, als het maar veel is – zo kan muziek klinken - het hoeft niet goed, als het maar hard is. Beter dan psychiater of prozac.

3 Neem vrachtwagenrijles

Waan je Steve Graham van Outback Truckers of Lisa Kelly van Ice Road Truckers . Het geeft een machtig gevoel achter het stuur te zitten van een dikke DAF, Mercedes of Volvo. Je begrijpt Henk Wijngaard ineens beter. Shania Twain trouwens ook.

4 Kijk filmpjes mee met pubers

Die zijn veel grappiger dan die in de voetbalapp (vrouwonvriendelijk) of leesclubapp (manonvriendelijk). Zoon of dochter had je ook kunnen vertellen dat de influence van Famke Louise wel meeviel, want de volgers die ze heeft zijn vooral haters. Voorbeeld van een quote uit zo’n filmpje voor pubers: ,,Wat ik zou doen als ik een vrouw was? Eh… opkomen voor mijn rechten of zo.’’

5 Speel weer met Lego, racebaan, trein of winkeltje

Voor mannen: koop alsnog die Marklin-trein of Carrera-racebaan die je nooit kreeg en ga op de grond liggen spelen. Haal de Lego van zolder. Of je oude autootjes. Voor vrouwen: kleed Barbiepoppen aan en uit, speel vadertje en moedertje of winkeltje en ga tutten met vriendinnen.

6 Avondje Down Memorylane

Televisie uit, YouTube aan. Jij en je partner kiezen om beurt een liedje van vroeger. Smeer zeep in je haar, teken een lijntje onder de ogen en dans alsof het je laatste uur is op Joy Division en The Cure of bedenk choreografieën bij Modern Talking en Boney M.

7 Vissen

Het is tijd om te snoeken. Werphengel, molen en blinkertje mee en de watertjes af. Niet vergeten: schepnet, metalen onderlijntjes en tang, want deze roofvis heeft scherpe tanden. Bekijk vooraf filmpjes. Dat is beter voor je vingers en voor de snoek.

8 Strips herlezen

Bij wie liggen ze niet in stapels op zolder, Donald Ducks, Suske & Wiske, Asterix?, Michel Vaillant en Noortje. Herlees ze in bed, bij het schijnsel van een kleine lamp, met fris gewassen haren en schone pyjama.

 

9 Fotograferen

Liefst met een oldschool Nikon FE, Minolta Dynax of Canon EOS, maar met smartphone lukt ook. Een tip: geen zonsopgangen, zonsondergangen, katten en kinderen, dat doet iedereen. Zet ze op instagram, het aantal hartjes bepaalt of het wat is. Of niet.

10 Pokeren om geld

Voor wie kinderen heeft: leer ze de basis, keer de spaarpotten om en toon geen genade. Leuk is: zonnebril en hoed op, pak whiskyglazen en vul ze met Icetea of Jack Daniels. Chocoladesigaretten maken het af. Voor wie geen kinderen heeft: strippoker. Vrouwen hoeven niet bang te zijn. Mannen zijn slechter in kaarten dan ze denken.

11 Dartavond met het gezin

Zo’n bord kost geen drol. Spijker in de muur, ducttape op de grond en schreeuwen maar: Wonehondredéneeeeeeeeeeeeehtieeeee.

12 Zelf drank stoken

Met een simpel recept voor ‘toiletwine’. Zoals rechtbankverslaggever @zittingszaal14 onlangs in de Groningse rechtbank optekende uit de mond van een ervaringsdeskundige uit het gevangenisleven: ,,Water, schepjes suiker, wat brood er in en na een week heb je alcohol.’’ Inderdaad, hoe moeilijk kan het zijn?

13 Neem een ander kapsel

Maar dan ook echt. Echte mannen doen niet moeilijk in tijden van corona: tondeuse d’r over. Vrouwen: ga ook voor kort. We zijn wel klaar met die paardenstaarten. Veranderen doet leven en wijzig in een moeite door je hele look. Ga te rade bij je puberkinderen. En zoek meteen gewoon werk dat je echt leuk vindt. Of niet George Thorogood?

14 Een dag alles eten wat je wilt

Gewoon, omdat het kan. Weg met de Schijf van Vijf. Een dag, in de week, of eens in de twee weken, naar binnen slaan waar je zin aan hebt. Engels drop als ontbijt, ja, joh. Om middag zin aan chips met guacamole, of Magnum? Doen! Ook leuk. Koolzuurhoudende dranken naar binnen kloeken en een wedstrijdje boeren met de kroost. Je kinderen gaan je ‘Legend’ noemen.

15 Toch lezen

Maar niet uit de actuele boekenlijsten. Geen Marieke Lucas Rijneveld, Arnon Grunberg, of Arthur Japin, alsjeblieft niet. Lezen mag leuk zijn. David Sedaris, Dave Barry of het vroege werk van Herman Brusselmans. Zijn recente werk onderstreept dat verveling ook een literatuurvorm is.

16 Verander het ritme

Het video-overleg met collega’s is normaliter het begin van de dag, maar het zou ook het slot kunnen zijn. Leef ’s nachts, slaap overdag. Na de vergadering drop je wat nodig is bij iedereen, zeg dat de Wi-Fi weer ruk is en ga maffen. Als iedereen naar bed gaat begin jij. Je zult zien hoe je opschiet zonder mail, telefoontjes en gezeik tussendoor. Wie in de stad woont: je kijkt je ogen uit wat er ’s nachts op straat loopt, voor wie op het platteland woont: er gaat niks boven zien dat het weer licht wordt.

17 Kijk naar de sterren

We komen er nooit aan toe, maar er is een universum te ontdekken. Een simpele sterrenkijker is al wat nodig is. Wie ’s nachts naar lichtjes kijkt op miljarden lichtjaren afstand, gaat anders denken. Alleen al het filmpje Powers to Ten uit 1977 is voldoende voor een jaar piekeren.

18 Kook Russisch

Keer wat anders dan die eeuwige pasta. Creatief met aardappelen, uien en bieten en crème, afgeblust met ijskoude wodka of champagne. Wie Russisch kookt leert dat mensen uit het land van Gogol, Tsjechov en Babel wel degelijk genieters zijn.

19 De gezinsroast

Succes verzekerd. Ook weer: televisie uit en maak elkaar verbaal helemaal af. Alle opgekropte frustraties kunnen er met een knipoog uit en net als bij het pokeren: heb geen medelijden met kinderen. Ze zijn zelf ook keihard.

20 Kijk rond op desolate plekken

Leuker dan hei of bos. Een verlaten industrieterrein, met louter loodsen en betonnen vlakte, inspireert veel meer. Achterkant boeit meer dan voorkant. Het keurige midden is niet interessant, rafelranden wel.

21 Thuisbioscoop

Kies met de huisgenoten een film en ga er echt voor zitten. Met popcorn, gore chips, M&M’s, halve liters bier en cola en azijn vermomd als rode of witte wijn.

22 Zeur niet zo

Mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, het armste land ter wereld, die hebben het pas moeilijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu