30 miljoen extra voor versterking scholen in zes Groningse gemeenten

De meeste mensen gaan erop vooruit. Foto: ANP

Het Rijk en zes Groningse gemeenten gaan samen het tekort van 30 miljoen voor het scholenprogramma in het aardbevingsgebied betalen. 101 schoolgebouwen worden met het geld versterkt, verduurzaamd of vervangen.

Het Rijk en de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Groningen, Het Hogeland, Loppersum en Midden-Groningen streven ernaar om het programma in 2021 af te ronden. Het tekort voor het scholenprogramma ontstond door een forse stijging van bouwkosten sinds 2016.

Onbezorgd naar school

,,Kinderen moeten onbezorgd naar school kunnen,’’ zegt Minister Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dat lukt volgens de minister zolang de scholen aardbevingsbestendig zijn.

Vertegenwoordigers van het scholenprogramma uit de regio, het Rijk en Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bespraken het tekort en de effecten daarvan op de versterking. Uit de besprekingen kwam naar voren dat het Rijk eenmalig 20 miljoen euro bijdraagt en de betrokken gemeenten de overige 10 miljoen euro.

Versterken, verduurzamen en vervangen

In 2016 werd afgesproken dat in het aardbevingsgebied 101 schoolgebouwen aangepakt werden. Hiervan worden 27 gebouwen versterkt en verduurzaamd. De overige 74 worden vervangen door 35 nieuwe toekomstbestendige scholen. De gevolgen van leerlingendaling, krimp, noodzaak tot verduurzaming en de vraag naar vernieuwing spelen een belangrijke rol.

Eerder droeg de NAM 172,5 miljoen euro, het Rijk 73,5 miljoen euro en de betrokken gemeenten 44,5 miljoen euro bij.

Nieuws

Meest gelezen

menu