Drieduizend meter papier in de schatkamer van Midden-Groningen. Het verhaal van de drie gemeentes is na de zomer voor iedereen toegankelijk

Het is 40 meter lang, bijna 9 meter breed en bevat 3000 meter papier. Het nieuwe gemeentearchief van Midden-Groningen. Het verhaal van drie gemeenten. Toekomstbestendig bewaard. De trots van Taede Smedes.

Taede Smedes is trots op het nieuwe archief van Midden-Groningen in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.

Taede Smedes is trots op het nieuwe archief van Midden-Groningen in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Foto: Jan Kanning

Haast trots prijkt het woord boven de ingang: ‘archief’. ,,Voluit heet het DIV en archief’’, zegt Taede Smedes. DIV staat voor ‘documentatie en informatiecentrum’.

Onderdeel van het nagelnieuwe Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand. Daarin zitten het gemeentehuis van Midden-Groningen, de bibliotheek en Kielzog (theater, muziekschool en grand café).

Buiten de gemeente ondergebracht

Smedes, archivaris, afkomstig van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer, is verguld met de nieuwe accommodatie. Al was het maar omdat er voorafgaand aan de gemeentelijke herindeling met Slochteren en Menterwolde sprake van was dat het archief buiten de gemeente zou worden ondergebracht.

Dat onzalige plan is losgelaten. Smedes zegt niet goed te weten waar dat aan te danken is. ,,Misschien is het een gevolg van de gemeentelijke herindeling of dat er opeens toch meer geld beschikbaar kwam. Bij een herindeling zijn gemeenten wettelijk verplicht hun archief officieel af te sluiten.’’

Laagdrempelig vanaf het publieksplein

Met ingang van september kunnen geïnteresseerden het gemeentearchief van Midden-Groningen in de studiezaal raadplegen. Dat gaat laagdrempelig vanaf het Contactplein in het Huis van Cultuur en Bestuur, dat straks zowel van de noord- als zuidzijde te betreden en te verlaten is.

Via de website van de gemeente kunnen stukken vooraf worden opgevraagd. Voor wie even De Hooge Meeren in wil lopen zijn er lockers voor tassen.

Vitrinekasten en handbibliotheek

Smedes wijst op de vitrinekasten waarin wisselend voorwerpen en documenten tentoon worden gesteld. Er is een kast voor een bescheiden handbibliotheek. ,,Boeken die je bij de hand wilt houden.’’ Smedes zelf resideert straks naast de studiezaal in de toezichtruimte.

Het feitelijke gemeentearchief is ondergebracht in een enorme ondergrondse kluis van 41,30 meter lang en 8,60 meter breed. Ruim 3 kilometer archief ligt daar. De helft bestaat uit het archief van Hoogezand-Sappemeer, de andere helft is dat van Slochteren en Menterwolde.

Van de aardbodem geveegd

De kluis is aardbevingsbestendig, brandveilig, waterdicht en voorzien van klimaatbeheersing. Mocht heel Midden-Groningen van de aardbodem worden geveegd, dan staat het gemeentearchief trots overeind.

Smedes: ,,Het was nog een hele klus om het vanuit verschillende locaties naar Hoogezand te brengen. Het archief van Slochteren lag daar nog in het gemeentehuis. Er waren stukken naar De Poort, het tijdelijke bestuurscentrum van Midden-Groningen, gebracht en de rest moest vanuit Muntendam komen, uit het voormalige gemeentehuis. Daar was ook het archief van Hoogezand-Sappemeer ondergebracht. Eenmaal in de nieuwbouw moest alles op de juiste plek in de nieuwe kluis worden gebracht.’’ In totaal zijn twaalf mensen nog wel even bezig om alles op orde te brengen.

,,De aanwas van het archief is minimaal’’, zegt Smedes. ,,Vrijwel alle gemeentelijke stukken worden digitaal opgeslagen. Alleen de eerste raadsnotulen van Midden-Groningen en bijzondere dossiers zoals corona en windmolens worden op papier bewaard.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu