Bijzondere vondst: wat doet een 400 jaar oude zeemeermin bij de verdwenen Onstaborg in Sauwerd? 'Dit hebben we nooit eerder gezien'

Twee tapkranen, vermoedelijk uit de zeventiende eeuw, zijn ontdekt bij opgravingen op het terrein van de voormalige Onstaborg in Sauwerd. Eentje heeft de vorm van een zeemeermin. Volgens archeoloog André Pleszynski is de vondst uniek. ,,Ik, mijn collega’s, provinciaal archeologen, de rijksdienst: dit hebben we nooit eerder gezien.”

Archeoloog André Pleszynski met twee tappen van 400 jaar oud, gevonden bij opgravingen op het terrein van de voormalige Onstaborg in Sauwerd.  ,,Ik, mijn collega’s, provinciaal archeologen, de rijksdienst: dit hebben we nooit eerder gezien.”

Archeoloog André Pleszynski met twee tappen van 400 jaar oud, gevonden bij opgravingen op het terrein van de voormalige Onstaborg in Sauwerd. ,,Ik, mijn collega’s, provinciaal archeologen, de rijksdienst: dit hebben we nooit eerder gezien.” Foto: Geert Job Sevink

Stieneke uit Sauwerd en haar hondje Hugo staan bij het groene huisje van ijsvereniging Nooit Gedacht in Sauwerd. Verderop is een graafmachine bezig. Mannen en vrouwen in oranje hesjes en met witte helmen lopen door het weiland. ,,Je moet daar zijn. Maar ik loop wel even mee, want het is heel modderig en ik weet een beter pad.’’ Stieneke is een van de vrijwilligers die helpt bij de opgravingen in het dorp.