454 schademeldingen na beving Loppersum, 38 uit kerngebied

Foto: ANP

Sinds de aardbeving met een kracht van 2.7 vrijdag bij Loppersum zijn bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) 454 schademeldingen gedaan, meldt het IMG. Van die meldingen kwamen er 38 uit het zogenoemde effectgebied, het gebied rond het epicentrum van de beving.

Dit aantal meldingen wil overigens niet zeggen dat al deze meldingen het gevolg zijn van de beving van vrijdag, omdat er voortdurend schademeldingen binnenkomen als gevolg van eerdere bevingen. Zo kwamen er vorige week in dezelfde periode 173 schademeldingen binnen.

Binnen het effectgebied van de aardbeving van vrijdag liggen behalve Loppersum plaatsen als Appingedam en Middelstum. Normaal gesproken komen er uit dat gebied zeven meldingen per dag binnen. Nu waren dat er ongeveer vijftien per dag. Volgens het IMG kan de beving bij Loppersum schade hebben veroorzaakt aan woningen tot de rand van Delfzijl en Bedum.

Beving

De beving was vrijdagavond om 19.11 uur. Het epicentrum lag volgens het KNMI op 3 kilometer diepte. Er kwamen daarna drie meldingen binnen van een mogelijk acuut onveilige situatie, maar na een inspectie bleek dat er geen preventieve veiligheidsmaatregelen nodig waren.

 

Van de 454 mensen die schade meldden, kozen 285 voor een afhandeling via de zogeheten maatwerkprocedure. Dan komt er een deskundige langs die adviseert over de oorzaak en omvang van de schade. De overige 169 schademelders kozen voor een vergoeding van 5000 euro om de schade af te handelen. Het IMG schat in dat daarvoor wordt gekozen bij kleine, eenvoudige schades.

Op 6 maart werd er ook een beving gemeld, bij het nabijgelegen Zeerijp met een kracht van 2.1. In oktober en november waren in de provincie ook diverse aardbevingen.

 

 

Nieuws

menu