48 promoverende studenten geneeskunde van UMCG eisen voor rechter salaris in plaats van beurs. Andere co-assistenten krijgen naast salaris vele extra's: 'Dat scheelt per student 10.000 euro'

48 Groningse studenten geneeskunde die zowel werken als co-assistent als een promotietraject volgen, slepen het UMCG voor de rechter. Ze eisen hetzelfde salaris als andere co-assistenten die tegelijk promoveren.

 Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG of UMC Groningen) in de stad Groningen.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG of UMC Groningen) in de stad Groningen. Foto: Corné Sparidaens

De 48 zijn van 2016 tot 2018 aangesteld volgens een experimentele regeling van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daardoor ontvangen ze geen salaris maar een beurs. Andere co-assistenten die voor en na hen op een zelfde manier aan het werk zijn, of zijn geweest, krijgen wel gewoon salaris plus vakantiegeld, eindejaarsuitkering en pensioenafdracht. ,,Dat scheelt per student 10.000 euro’’, zegt een van de co-assistenten.

Geen salaris maar meer vrijheid

Arbeidsjurist Dino Jongsma van de LAD, de landelijke vereniging van artsen in dienstverband, is namens de groep student-promovendi een civiele rechtszaak begonnen. Er is binnenkort een hoorzitting over.

Het probleem van deze student-promovendi speelt vooral in Groningen, omdat in het UMCG een grote groep studenten volgens de tijdelijke regeling van het ministerie is aangesteld. Het ministerie wilde met deze regeling het aantal co-assistenten dat promoveert vergroten. In ruil voor de beurs in plaats van salaris zouden ze dan meer vrijheid krijgen in hun promotietraject. Maar volgens de advocaat van de 48 doet deze groep precies hetzelfde werk als student-promovendi die voor en na hen aan het werk zijn gegaan.

Ook in 2019 trokken studenten aan de bel over hun mindere verdiensten als beurspromovendus, terwijl er in de praktijk weinig van de beloofde voordelen - zoals veel vrijheid bij hun onderzoek en geen verplichting tot lesgeven - tegenover stond. In februari 2020 werd de regeling echter verlengd en mocht de RUG nog eens 650 beurspromovendi aanstellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu