500 asielzoekers naar Grootegast

Asielzoekers (500) deze zomer naar Grootegast

Nog deze zomer krijgt Grootegast een asielzoekerscentrum met een capaciteit van 500 personen. Het azc wordt gevestigd op het bedrijventerrein in het hoofddorp van de gemeente.

Nog deze zomer krijgt Grootegast een asielzoekerscentrum met een capaciteit van 500 personen. Het azc wordt gevestigd op het bedrijventerrein in het hoofddorp van de gemeente.

Het azc verrijst naast bouwmaterialenhandel Poelman aan de Legolaan. Eigenaar Peter Poelman verhuurt de grond bij zijn bedrijf voor maximaal tien jaar aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het contract kan tussentijds worden beëindigd. Poelman realiseert zelf de behuizing voor de asielzoekers.

Inloopbijeenkomst en informatiemarkt

Vorige week bereikten B en W overeenstemming met het COA. De gemeenteraad is maandagavond informeel ingelicht. Volgende week, donderdag 21 januari, wordt van vier uur 's middags tot negen uur 's avonds in het gemeentehuis een informatiemarkt gehouden over de plannen. Tijdens deze inloopbijeenkomst krijgen burgers gelegenheid in gesprek te gaan met onder meer leden van het college van B en W, raadsleden, COA, Vluchtelingenwerk en kerkelijke pastores uit het dorp. Op dinsdag 26 januari spreekt de gemeenteraad zich uit.

Burgemeester Kor Dijkstra gaat ervan uit dat er draagvlak is binnen het hoogste bestuursorgaan van zijn gemeente voor de komst van het azc. Vanwege het tijdelijke karakter van het centrum (maximaal tien jaar) krijgt, is geen wijziging nodig van het bestemmingplan. Om die reden kan met een ontheffing op het bestaande bestemmingsplan worden volstaan. Dat maakt dat het college van B en W bevoegd is om zaken te doen met het COA.

'Dit aantal moet het dorp aankunnen'

Aanvankelijk stuurde het COA aan op een azc van 600 personen. ,,Grootegast stelde 400 voor. Zo zijn we uitgekomen op een maximum van 500. Dit aantal moet het dorp aankunnen'', meent Dijkstra.

Ruim tien jaar geleden had Grootegast ook een eigen azc dat in 2005 al na drie jaar werd gesloten. De komst van dit azc leidde indertijd aanvankelijk tot onrust. Omwonenden ontvangen dinsdagmorgen een brief van de gemeente waarin ze worden geïnformeerd over de plannen.

 

Op de foto: op deze plek vlakbij het bedrijf Poelman verrijst de behuizing voor het azc. Foto: DvhN

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu