76.600 zonnepanelen op een plas in Sellingerbeetse: de aanleg van het grootste drijvende zonnepark van Groningen en van Nederland is begonnen

In de Zuidplas in Sellingerbeetse is woensdag de aanleg van het grootste drijvend zonnepark van Groningen én van Nederland officieel begonnen.

Het bootje met zonnepanelen wordt de plas in geduwd

Het bootje met zonnepanelen wordt de plas in geduwd Foto: Harry Tielman

Het wordt met 76.600 zonnepanelen zelfs het grootste drijvende park van Europa, zo stelt Siebren Zijlstra. Hij is financieel directeur van het bedrijf GroenLeven en op deze woensdag naar Sellingerbeetse gekomen om de ‘aftrap’ van de aanleg mee te maken.

GroenLeven, dat zijn hoofdkwartier in Friesland heeft, gaat het drijvend park bouwen, beheren en onderhouden. Zes jaar geleden al klopte het aan bij het zandwinningsbedrijf Kremer. Dat is de eigenaar van de Zuidplas, die er lang zand uit haalde.

Duurzamer

,,GroenLeven vertelde ons van het plan voor het drijvend park’’, vertelt Chris Kremer, die uiteraard vandaag ook aanwezig is. ,,We zijn tot elkaar gekomen en zullen een deel van de hier opgewekte stroom voor ons bedrijf gaan gebruiken en zo duurzamer worden.’’

Henk van der Goot juicht dat alleen maar toe. Hij is wethouder van de gemeente Westerwolde die de vergunning voor de aanleg heeft afgegeven en vertelt over het gemeentelijk streven om op den duur energieneutraal te worden. ,,Dit park draagt daar aan bij’’, zo vertelt hij.

Bootje met daarop panelen

Dan is het moment daar waarop hij, Zijlstra en Kremer de ‘aftrap verrichten’. Zij duwen op het strand van de plas - het onweer is net weggetrokken - een bootje het water in met daarop zonnepanelen. Op de helft van de plas zullen zulke bootjes komen te drijven, de rest van het wateroppervlak houdt een recreatieve functie.

,,In juli zal het park klaar zijn en stroom opwekken voor zo’n 6000 huishoudens’’, vertelt Zijlstra terwijl het bootje zijn weg vindt. Hij is blij met het start van de aanleg, maar kent ook de tegengeluiden. Zo zijn er in de omgeving zorgen over de gevolgen van de panelen voor op de plas overwinterende vogels en heeft een aantal omwonenden de stap naar de rechter gemaakt. ,,We houden de vogelstand in de gaten en nemen maatregelen als dat nodig is’’, zegt de directeur. ,,En met de omwonenden die bezwaar hebben gemaakt, zijn we in gesprek.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu