81-jarige man uit Groningen wordt vanuit niets op hoofd geslagen en geschopt. ‘Hij vroeg of hij wat mocht vragen’

Piet de Groot toont zijn gehavende elleboog. Op de achtergrond de bushalte onder de Martinitoren (foto: Google Street View).

Piet de Groot (81) staat dinsdag tegen 21.00 uur rustig te wachten bij de bushalte aan de voet van de Martinitoren in zijn woonplaats Groningen, als hij vanuit het niets wordt neergeslagen. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor.

,,Een jongeman kwam op mijn vader aflopen en vroeg of hij wat mocht vragen”, vertelt Willie de Groot, zoon van Piet. ,,Toen mijn vader zei dat het geen probleem was, kreeg hij een klap in zijn gezicht.”

De klap is zo hard dat de Stadjer valt en met zijn elleboog en heup op de koude en harde stenen dondert. ,,Toen kreeg hij nog een schop en zei die gast: ‘Dit wilde ik je vragen’.”

Verwondingen vallen mee

Terwijl de hoogbejaarde schreeuwend van de pijn en schrik op de grond ligt, vlucht de dader richting de Gelkingestraat. Vanwege de lockdown is het rustig op straat en is er niemand in de buurt om De Groot overeind te helpen. Gelukkig lukt hem om zelf op te krabbelen. ,,Hij vroeg zich vooral af of hij de bus nog zou halen”, aldus Willie. ,,Hij is redelijk nuchter, zelfs in dit soort momenten.”

De Groot haalt de bus en belt huis met de politie. Ook neemt hij daar de verwondingen eens goed op. Die lijken mee te vallen. Er is niks gebroken. ,,Hij heeft alleen wat schaafwonden. Ik ben blij dat mijn vader zo vitaal is. Normaal gesproken gaat het op die leeftijd helemaal mis als zoiets gebeurt. Maar de schrik zit er goed in.”

Signalement vrijgegeven

Volgens Willie pakt de politie het erg serieus en voortvarend op. ,,Ze zijn inmiddels al drie keer bij hem thuis geweest om het proces-verbaal op te maken. Respect daarvoor.”

Dat blijkt ook wel uit de aandacht die de politie geeft aan de mishandeling. Rond het middaguur is bijvoorbeeld via verschillende kanalen een signalement van de voortvluchtige verdachte vrijgegeven.

Nieuws

Meest gelezen

menu