9 regio's niet meer op hoogste risiconiveau door sterke daling aantal coronabesmettingen. Situatie in Groningen blijft 'zeer ernstig', Drenthe nog steeds op 'ernstig'

De Herestraat in Groningen. De personen op deze foto hebben niets te maken met het artikel. Foto: Venema Media

In negen regio's is het aantal nieuwe coronagevallen zo sterk gedaald, dat ze niet meer op het hoogste risiconiveau staan. Ze gaan van zeer ernstig naar ernstig. Voor Groningen (zeer ernstig) en Drenthe (ernstig) verandert er niets.

In Groningen geldt 'zeer ernstig' vanwege de ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen was geteld, zou de situatie ook daar 'ernstig' zijn geweest.

De negen regio's die naar ernstig zakken, zijn Friesland, Twente, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Haaglanden, Zuid-Holland Zuid en Limburg-Noord. Zij voegen zich bij Drenthe. Die provincie blijft op ernstig staan.

In Zeeland was de situatie vorige week ernstig, nu is die zeer ernstig geworden.

In veertien regio's blijft het hoogste alarmniveau van kracht. Dit zijn Groningen, IJsselland, Utrecht, Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost en Zuid-Limburg.

Nieuwe coronakaart

De overheid maakt elke woensdag een nieuwe coronakaart van Nederland. Het risiconiveau wordt gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in elke veiligheidsregio. Afgelopen week stonden 23 van de 25 veiligheidsregio's op zeer ernstig. De laagste twee niveaus, waakzaam en zorgelijk, gelden sinds 13 juli nergens meer.

Voor de maatregelen van het kabinet heeft een aanpassing van de risiconiveaus overigens nog geen gevolgen. Ruim twee weken geleden zijn de regels aangescherpt en dit geldt voor het hele land, in elk geval tot en met 13 augustus. Meerdaagse festivals zijn in elk geval tot 1 september niet toegestaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu