AH-kwartel uitbroeden lijkt rage te worden

Fionna Bottema en haar kwartelkuiken. FOTO ARCHIEF DVHN

Het begon bij Fionna Bottema uit Yde. Inmiddels lijkt het uitbroeden van bij de Albert Heijn gekochte kwarteleieren een rage te worden.

Bottema was begin dit jaar nieuwsgierig of de bewering van supermarkten dat eieren altijd onbevrucht worden verkocht wel klopte. Ze kocht een doos kwarteleieren bij de Albert Heijn en legde de eitjes in een broedmachine. Twee weken later had ze zes kwartelkuikens.

Navolgingen
Inmiddels heeft Bottema’s experiment elders in het land navolging gekregen. De Bloemendaalse Alwyn Wils heeft een kwartelkuiken uitgebroed die hij Albert noemt. Met het kuikentje maakt hij video's maakt voor YouTube. Het kanaal van Alwyn heeft binnen twee weken tijd bijna een half miljoen views op zijn video. Zo'n 11.500 mensen hebben zich inmiddels geabonneerd op de filmpjes van Albert.

Het is de bedoeling dat Albert en Alwyn aan de wieg staan van een ware kwartel-community. Er is contact geweest met Bottema, om een netwerk voor amateurbroeders te starten.

De grootgrutter stelde eerder dat het onmogelijk is een supermarkt-ei uit te broeden. Volgens het bedrijf kan het eten van een bevrucht ei geen kwaad.

Bekijk hieronder de video van Wils.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu