APAN: Vondsten Tjerk Vermaning zijn wel degelijk echt

In het archeologisch depot in Nuis worden de vondsten van Tjerk Vermaning onderzocht. Foto Peter Wassing

Archeologen die de vuistbijlen van Tjerk Vermaning vals verklaren, zijn wellicht jaloers op de tentoonstelling die er over zijn werk in Bergum is. ,,Zij zijn geschrokken dat het museum een expositie over Vermaning wilde.’’

Dat zegt Klaas Geertsma uit Groningen, secretaris van de APAN, de landelijke vereniging van amateur-archeologen. Hij is er van overtuigd dat de vuistbijlen, pijlpunten en andere artefacten die Vermaning vond echt zijn. Moet ook wel, zegt hij, omdat de wetenschappers die de vondsten nu onderzoeken ,,nooit, maar dan echt nog nooit de slijptolkrassen hebben laten zien.’’ Amateur archeoloog Vermaning zou zijn vondsten machinaal hebben bewerkt om te doen voorkomen dat ze uit de oude steentijd kwamen.

Archeologisch Depot in Nuis

Geertsma reageert met zijn woorden op het onderzoek dat een aantal archeologen doet naar de vondsten van Vermaning. In het Archeologisch Depot in Nuis nemen de archeologen Marcel Niekus, Frans de Vries en Lammert Postma honderden stukken onder de loep. De technieken zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, zeggen ze, zodat ze beter onderzoek kunnen doen. Ze concluderen dat van de elfhonderd Neanderthaler-vondsten van Vermaning er circa twaalf onomstreden zijn, de rest vervalst. Volgend jaar verschijnt een populair wetenschappelijk boek over hun bevindingen.

Onderzoek in het buitenland

Die conclusie is tegen het zere been van Geertsma. APAN is niet voor niets gevraagd stukken van Vermaning in Bergum te exposeren, zegt hij. Twee Friese archeologen zijn er eveneens van overtuigd dat de stenen echt zijn. In tegenstelling tot Niekus en De Vries is de APAN met het materiaal naar wetenschappers en musea in België, Frankrijk en Duitsland gereisd, zegt Geertsma. Conclusie: alles is echt. ,,Ik heb Marcel Niekus gevraagd met mij mee te gaan naar Duitsland, maar dat heeft hij geweigerd. Hij wil niet met mij op stap.’’ Dat de technieken beter zijn dan vroeger, geloof Geertsma niet. ,,Toen hadden we ook al elektronenmicroscopen om te kijken wat er in de stenen zit.’’

Er moet einde komen aan Vermaningzaak

De bijlen, pijlpunten en het andere materiaal mòeten wel echt zijn, zegt Geertsma. ,,Als de stenen vals waren geweest, dan was deze Vermaningzaak al lang achter de rug geweest.’’ Want dat is wat hij het liefste wil: dat er ,,eindelijk, maar dan ook eindelijk eens een einde komt aan de Vermaningzaak.’’ Dat is dan ook de enige overeenkomst tussen Geertsma en de drie wetenschappers.

Oplichterij

Tjerk Vermaning (1929-1987) was amateurarcheoloog. In 1965 deed hij zijn eerste archeologische vondst in Drenthe en hij werd er beroemd mee. Hij kwam met honderden andere gesteenten, maar in 1975 werd bij beschuldigd van oplichterij. Hij zou zijn vuistbijlen, pijlpunten en andere materiaal machinaal hebben bewerkt.

Nieuws

Meest gelezen

menu