AZC Musselkanaal loopt leeg: meeste asielzoekers weer terug naar Delfzijl

In het azc in Musselkanaal zitten nog 13 personen van de groep van vijftig asielzoekers die vorige week in quarantaine werden geplaatst. Foto: DVHN

Nog maar een klein deel van de asielzoekers die vorig weekend in het asielzoekerscentrum (azc) in Musselkanaal werden gehuisvest omdat ze mogelijk corona hadden, zijn nog in Musselkanaal. De rest is terug naar Delfzijl.

Dat meldt Jacqueline Engbers van het COA. Momenteel wonen nog dertien asielzoekers in het azc. Dat zijn mensen die of in isolatie zitten of in quarantaine. Mogelijk zijn zij niet allemaal besmet. De overige 37 zijn al terug naar Delfzijl, elf meer dan woensdag.

Bij het azc is het rustig. Rond het pand staan nog steeds hekken, zowel aan de zijde van de Brink als bij de achteringang bij de Telefoonweg. Die hekken waren zaterdag nog niet geplaatst, maar werden daar maandag alsnog neergezet. De asielzoekers zijn bevolen binnen de hekken te blijven. Tijdens een langdurige observatie blijkt dat ze nog niet over de drempel komen.

Rust rond azc

Zo nu en dan wordt door beveiligers een ronde gelopen. Zij die binnen werken, dragen een mondkapje en handschoenen. In het dorp is de rust teruggekeerd.

„We zijn er goed in geslaagd om de asielzoekers binnen te houden”, zegt Engbers. Vanuit de GGD is elke dag een ronde gedaan langs de mogelijk besmette asielzoekers. Die kon gaandeweg bij de meeste mensen vaststellen dat zij geen corona hadden en dat ze terug konden naar de havenstad.

Besluit steekt nog

Bij een informatiestand in het dorp polst waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt samen met het COA en Welstad of er nog vragen zijn. Bij enkele bewoners vlamt de woede weer op als hen ernaar gevraagd wordt, vooral omdat Musselkanaalster zich zelf goed aan de coronamaatregelen houden.

,,En dan worden er vijftig hier gedumpt?” De ouderen voelen zich kwetsbaar en overdonderd door het plotselinge besluit. Nee, blij zijn ze er niet mee, maar velen halen ook de schouders op. Weer een ander heeft medelijden: „Als konijntjes op elkaar, sneu.”

De locatie wordt tot en met uiterlijk acht september gebruikt. Daarna wordt het pand schoongemaakt en mag de eigenlijke doelgroep er in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu