Aandacht voor zuipketen in gemeente Stadskanaal

Specifieke aandacht voor zuipketen in Stadskanaal Bron: Shutterstock

Zuipketen moeten in de toekomst ‘specifieke aandacht’ krijgen in de gemeente Stadskanaal, dat staat in het Gezondheidsplan 2020-2024. Zo wil de gemeente alcohol- en drugsproblematiek tegengaan. „We weten dat er dingen gebeuren die niet zo gezond zijn voor jongeren”, zegt wethouder Lian Veenstra (SP).

Het betekent niet dat er een klopjacht wordt gehouden in de gemeente op jongeren die gezellig bijpraten in een schuurtje, zegt Veenstra. In dorpen en buitengebieden is het aantal uitgaansgelegenheden ‘dunbezaaid’, weet ze. „Keten hebben ook een sociale functie, soms gebeurt het ook onder toezicht van ouderen.”

Maar, ‘wat niet mag, dat mag niet’, benadrukt de wethouder. Waar veel wordt gedronken of drugs gebruikt wordt, wordt gehandhaafd. „We gaan dan ook het gesprek aan met jongeren over wat er gebeurt en waarom: wat missen ze?”

Het voorkomen van drugs- en alcoholproblemen lukt beter wanneer zo’n gesprek wordt gevoerd en er voorlichting is over de gevolgen, zegt Veenstra. „Dat is beter dan direct met de harde hand handhaven. Zo kun je beter weten wat er speelt. We zoeken gaan zoeken naar een goede balans.”

Maandag wordt het Gezondheidsplan behandeld in de raadsvergadering van Stadskanaal die is vanaf 19.30 uur voor iedereen live te volgen via gemeenteraadstadskanaal.nl/vergaderingen

Nieuws

Meest gelezen

menu