Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen Groningen, Drenthe en Friesland schiet naar dubbele cijfers, vooral door mensen uit Stad

Drie weken nadat de besmettingspiek in Noord-Nederland begon, wordt de nieuwe coronagolf ook merkbaar in de ziekenhuizen.

Een coronapatiënt verlaat de IC in Assen, begin dit jaar.

Een coronapatiënt verlaat de IC in Assen, begin dit jaar. Foto: Marcel Jurian de Jong

Wekenlang werd er niemand met coronaklachten behandeld op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen in Groningen, Drenthe en Friesland. Alleen in Sneek lag op de IC-afdeling een corona patiënt. Hoe anders is het beeld nu. Op maandag lagen er op de verpleegafdelingen van de noordelijke ziekenhuizen plots 23 coronapatiënten en twee op de IC’: één in Friesland en één in Groningen.

Groningen spant de kroon

Groningen is met 13 nieuwe patiënten verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de opnames. Dat is geheel in lijn met de besmettingen, die ook vooral in deze provincie plaatsvinden en dan met name in de stad. Friesland telt 9 nieuwe patiënten en Drenthe één. De bezittingsgraad is ongeveer 10 procent van het aantal coronapatiënten op het hoogtepunt van het aantal opnames, afgelopen winter.

De stijging van het aantal patiënten loopt in de pas met het landelijke beeld. Maandag lagen er in heel Nederland 361 mensen met corona in de ziekenhuizen, tegen 213 een week eerder. Steeds vaker gaat het bij de nieuwe opnames om jongeren van onder de 20 jaar, een groep die of nog niet volledig gevaccineerd is.

De besmettingen tijdens de huidige coronapiek begonnen ook voor een groot deel bij de jeugd, die vanaf eind juni de nachtcafés weer in mocht. Wat de leeftijden zijn van de groep die de afgelopen week in Noord-Nederland zijn opgenomen, is niet bekend.

‘Dat hopen we uiteraard niet’

De cijfers van het aantal ziekenhuizenbedden in de drie noordelijke provincies dat bezet wordt door coronapatiënten worden bijgehouden en gepubliceerd door het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Op het hoogtepunt van de coronacrisis werden de cijfers dagelijks bekendgemaakt, inmiddels is dat twee keer in de week. ,,Als de situatie er om vraagt, gaat de frequentie weer omhoog”, zegt Winanda Hoegen van het ROAZ. ,,Maar dat hopen we uiteraard niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu