Aantal covidpatiënten in ziekenhuizen Noorden verdubbelt: 'Hou je aan maatregelen anders loopt het spaak'

Verpleegkundigen op een covidafdeling in het ziekenhuis in Assen Foto: Marcel Jurian de Jong

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in Noord-Nederland neemt fors toe. Maandagochtend lagen er 94 covid-patiënten en voor eind deze week rekent het Acute Zorg Netwerk Noord Nederland op bijna een verdubbeling.

Om plaats te maken moeten de klinieken daarom de reguliere zorg met 20 procent afschalen en sommige ziekenhuizen zelfs met 40 procent, stelt Ate van der Zee, topman van het UMCG en voorzitter van het Acute Zorg Netwerk Noord Nederland. Het aantal bedden dat geschikt is voor covid-patiënten wordt verder uitgebreid.

De druk is het hoogst in de regio Emmen, van waaruit ook patiënten over de rest van het Noorden zijn overgeplaatst. Maar over de hele linie neemt het aantal covid-patiënten snel toe. ,,Het is echt zorgelijk’’, zegt Van der Zee. Verschillende ziekenhuizen hebben al operatiekamers gesloten en patiënten afgebeld.

Hoge nood in Randstad

In tegenstelling tot afgelopen voorjaar zijn er dit keer veel meer coronapatiënten uit de eigen regio. Toch neemt het Noorden nog steeds ook patiënten over uit de Randstad. Maandagochtend lagen er 70 coronapatiënten uit het Noorden zelf in de ziekenhuizen en 24 uit andere regio’s. ,,Vrijdag en zaterdag was er hoge nood bij onze collega’s in met name Amsterdam, Den Haag en Rotterdam’’, zegt Van der Zee.

Iedere ochtend nemen de ziekenhuizen in Friesland, Drenthe en Groningen met elkaar door hoe veel corona-patiënten er op de gewone afdelingen en op de intensive cares liggen. Dan wordt ook duidelijk hoe veel plek er is voor andere regio’s.

Tekort aan personeel

Het grote probleem daarbij is het tekort aan gespecialiseerd personeel. ,,Met name op de ic zie je een hoog ziekteverzuim door de nasleep van de eerste golf’’, merkt Van der Zee. Maar ook op andere ziekenhuisafdelingen is veel verzuim, ook doordat mensen bij verkoudheidsklachten getest moeten worden en soms huisgenoten corona hebben.

De ziekenhuizen leggen elke dag een ingewikkelde puzzel over welke zorg nog door moet gaan, en welke behandelingen uitgesteld kunnen. ,,De mensen leveren een enorme inspanning om te voorkomen dat er gezondheidsschade ontstaat’’, legt Van der Zee uit. Levensbedreigende behandelingen, zoals bij kanker of hartinfarcten, gaan wel door. ,,Maar iemand die al zes maanden wacht op een nieuwe heup of een liesbreuk, moet nu misschien nog langer wachten.’’

Patiënten blijven weg

In tegenstelling tot afgelopen voorjaar wordt niet álle reguliere zorg in een klap afgebouwd. ,,We zijn nu beter voorbereid’’, vindt Van der Zee. ,,De bewegwijzering, plexiglazen afscheidingen, er wordt op allerlei manieren gezorgd dat de reguliere zorg wel veilig door kan gaan.’’

Toch merken de ziekenhuizen nu al dat een deel van de patiënten uit zichzelf wegblijft. ,,We horen van dokters dat er meer gaten in hun spreekuren vallen. We maken onze patiënten duidelijk dat wegblijven niet hoeft. We hebben alles goed ingericht, de zorg kan veilig.’’

Van der Zee maakt zich zorgen over de komende maanden. ,,We rekenen er eigenlijk wel op dat het kabinet dinsdag met nieuwe maatregelen komt. Er zal iets moeten gebeuren om in ieder geval weer enig perspectief te hebben in de zorg. Ik wil dan ook alle inwoners van het Noorden oproepen zich aan de maatregelen te houden. Anders loopt het spaak.’’Nieuws

Meest gelezen

menu