Aantal inbraken daalt fors in Groningen

FOTO ARCHIEF DVHN

In de stad Groningen wordt steeds minder ingebroken in woningen. Het aantal inbraken daalde vorig jaar met bijna 35 procent naar 860.

Sneller

De daling in Groningen gaat een stuk sneller dan het landelijk gemiddelde. Dat ligt op 9 procent.

De oorzaak is waarschijnlijk dat burgers steeds beter opletten. Ze zijn er de afgelopen jaren in verschillende campagnes op gewezen hun woning goed af te sluiten. Daarnaast geven burgers die onraad ruiken dat vaker en sneller aan elkaar en de politie door.

Alerte houding

Politiewoordvoerder Ron Reinds: ,,Gebruik van Burgernet neemt steeds meer toe. Ook zie je steeds meer buurten die whatsapp-groepen opzetten om elkaar te waarschuwen als ze iets verdachts zien in de wijk.’’

In de wijk Vinkhuizen is sinds een jaar een buurtteam actief. Een groepje bewoners loopt er ’s avonds rond om in de gaten te houden of alles pluis is.

De alertere houding is mede aangewakkerd door verschillende campagnes, zoals ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’. In Groningen waren campagnes specifiek gericht op studenten. Reinds: ,,Ze kunnen goede sloten hebben, maar als de deur niet op slot gaat, werken die niet.’’

Doelen

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie stelde in 2013 tot doel het aantal woninginbraken flink te verlagen. In 2017 wil het een daling van 30 procent halen. Dat lijkt te lukken: vorig jaar dook het aantal onder de 65.000 waarmee al een afname van 30 procent was gehaald.

Er kwamen ook meer middelen om het aantal inbraken terug te dringen. Ze heeft de politie Noord-Nederland sinds een paar jaar een woninginbrakenteam en het Openbaar Ministerie is zwaarder gaan straffen voor inbraak.

De gemeente Groningen stelde als doel om in 2018 onder de 900 inbraken te blijven. Met 860 vorig jaar is het dus drie jaar eerder al gelukt om onder dat aantal te blijven. ‘De uitdaging is om de dalende trend vast te houden’, schrijft het stadsbestuur in een nota over het onderwerp.

Duidelijke daling

In meer grote steden werd minder ingebroken vorig jaar. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht nam het aantal af. Den Haag valt op, omdat daar juist vaker werd ingebroken. Over de langere termijn is in heel Nederland een duidelijke daling te zien. In 1994 was er een duidelijke piek met 124.000 woninginbraken. Het aantal is sindsdien bijna gehalveerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu