Aanzienlijke schade bij brand autowasbedrijf Glimmobiel, maar eigenaar Martijn zet de schouders eronder: 'Je moet in oplossingen denken, niet zielig in een hoekje gaan zitten'

Martijn Bruinsma tussen de auto's in de geblakerde hal: "Je moet in oplossingen denken en de schouders eronder zetten." Foto: Harry Tielman

Terwijl het bluswater nog van de muren druipt en de brandlucht om zijn autowasbedrijf GlimMobiel in Stadskanaal hangt, belt Martijn Bruinsma vrijdagochtend al volop met de verzekeraar en klanten. De telefoon staat roodgloeiend: aanpakken en doorgaan, is het motto van de ondernemer.

De schade van de brand die in de nacht van donderdag op vrijdag ontstond is aanzienlijk. Ramen zijn door de hitte geknapt, de muren boven de garagedeuren zijn zwartgeblakerd en binnen zijn de auto’s besmeurd met de zwarte smurrie van water en roet. De ondernemer heeft nog niet kunnen inspecteren hoe erg de schade daadwerkelijk is, maar die zal niet meevallen: de voorruit van één van de auto’s lijkt gesmolten. Daarnaast: het hele pand stond vol.

Mogelijk ‘technisch mankement’

En juist in het midden daarvan staat de vermoedelijke boosdoener: een wit bestelbusje waarvan de motor zichtbaar is, de grille is weggebrand. „Het is waarschijnlijk een technisch mankement”, denkt Bruinsma. Maar daar moet nog onderzoek naar worden gedaan.” Hoeveel schade aan het pand is, is ook nog niet duidelijk.

Even na vier uur sprong Bruinsma uit zijn bed in Valthermond: hij kreeg een melding van het beveiligingssysteem. „Eerst dacht ik aan inbrekers, maar toen zei de meldkamer dat het ook om brand kon gaan.” Meerdere korpsen uit Groningen en Drenthe werden ervoor opgeroepen. Deze wisten te voorkomen dat het vuur zich ontwikkelde tot een uitslaande brand.

‘Ik wilde alles er uit rijden’

Vanwege de rookontwikkeling adviseerde de brandweer omwonenden om ramen en deuren dicht te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. „Er was erg veel rookontwikkeling”, zegt Bruinsma.

Aanvankelijk probeerde hij nog binnen te komen. „Ik wilde alles er uit rijden, maar niks ging meer open. Alles is elektronisch, waarschijnlijk waren de stoppen eruit geslagen.” Maar goed ook, bromt een kennis van Bruinsma die langskwam om hem een hart onder de riem te steken. „Je moet aan je eigen veiligheid denken.”

Bij de pakken neerzitten zal Bruinsma niet. Hij begon het bedrijf toen hij 25 was, twintig jaar verder heeft hij personeel in dienst. Hij zit al negen jaar in het pand. „Je moet in oplossingen denken en de schouders eronder zetten. Niet zielig in een hoekje gaan zitten. Op die manier heb ik het ook niet opgebouwd in al die jaren.” En dan rinkelt de telefoon weer: werk aan de winkel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu