Aardbeving van kracht 2,5 bij Garrelsweer: 'Het blijft maar doorgaan'

Garrelsweer is zondagochtend opgeschrikt door een aardbeving. Foto: ProNews

In Groningen is zondagochtend rond 7.00 uur een aardbeving gemeten, meldt het KNMI. De beving had een kracht van 2,5 en is daarmee een van de zwaardere. Het epicentrum lag in Garrelsweer, waar het KNMI eerst nog sprak van Wirdum.

Ook meldt website AardbevingNL dat er een naschok met een kracht van 0,9 is geweest bij Garrelsweer. Bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) waren nog geen meldingen binnengekomen over schade. Een woordvoerder verwacht in de loop van zondag daarover een update te kunnen geven. De inwoners van het dorp reageren geschrokken.

,,Het was een dreun. Alsof er een blok beton van een hijskraan naar beneden valt", zegt een bewoner van Garrelsweer. ,,Het blijft maar door gaan. Maar we zijn hier wel wat gewend."

,,We werden er voor de zoveelste keer wakker van. Je ligt te schudden in bed", zegt Robert Blok. Hij woont met zijn gezin in het midden van Garrelsweer, maar is het zat. ,,Ik wil hier wel een keer weg, we zijn het zat." Blok is internationaal vrachtwagenchauffeur. ,,Elke keer als ik weg ben maak ik me er zorgen over. Laatst hadden we ook al een aardbeving van boven de 3. Er komt geen einde aan."

Verhuizen

,,Het was een forse dreun. Ik dacht dat er een tractor om was gevallen, maar buiten was er niks te zien", vertelt Bennie Bakker. Hij is geboren en getogen in Garrelsweer, maar is van plan om naar het westen te gaan verhuizen. ,,Schadevergoedingen en versterking komen steeds maar niet. Je voelt je hier niet meer veilig."

De Veiligheidsregio Groningen laat via Twitter weten dat er bij hun meldkamer geen acute meldingen zijn binnengekomen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) laat weten dat er geen extra actie wordt ondernomen naar aanleiding van deze aardbeving. Bewoners kunnen hun schade melden bij de TCMG.

Op Twitter melden veel mensen dat ze de schok goed hebben gevoeld. RTV Noord laat weten dat via de bevingmelder 130 reacties zijn binnengekomen in het eerste uur na de beving.

Op 22 mei deed zich een relatief zware beving van 3,4 voor bij Westerwijtwerd. Die heeft geleid tot ruim 4400 schademeldingen.

Inmiddels stromen ook de reacties binnen vanuit de politiek. VVD-kamerlid Dilan Yesilgoz laat via Twitter weten mee te leven met de getroffenen van de aardbeving.

Nieuws

menu