Aardbevingsellende om te lachen

Klik op het pijltje rechts om meer cartoons te bekijken.

De gevolgen van de gaswinning in Groningen raken de inwoners in het hart. Cartoonist Pluis laat dit met zijn illustraties zien in het boekje Het is Pluis in Groningen.

De uitgave is een initiatief van de Groninger Bodem Beweging (GBB). Iedereen kan 'met een lach en een traan’ kennismaken met de ellende die de aardbevingen in de Groninger samenleving veroorzaakt.

De cartoons van Pluis zijn illustraties met zowel een glimlach als met een ernstige ondertoon. Het zijn treffende cartoons die de rauwe werkelijkheid weergeven. Naast elke tekening staat een letterlijk citaat uit de media. Het zijn zonder uitzondering citaten die laten zien waar de schoen wringt.

Ziende blind

Tegen die achtergrond is het voor de regio een hard gelag wanneer politiek Den Haag ziende blind lijkt voor de dagelijkse aardbevingsellende. Feiten die onafhankelijke bronnen aandragen en beloften die door de politiek op papier worden gedaan, staan in schril contrast met wat er in Den Haag werkelijk aan oplossingen wordt geboden.

Ook het nieuwe kabinet komt tot nu toe niet veel verder dan voornemens verpakt in een etalage. Pluis neemt op zijn eigen manier stelling tegen die hele gang van zaken.

Opbrengst

Het boekje van de GBB is uitgegeven bij uitgeverij Profiel in Bedum. De opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting Recht voor Groningen, die mensen bij wil staan en hun belangen behartigt wanneer ze zijn getroffen door de gevolgen van de gaswinning in Groningen.

Mede daarom, vinden de initiatiefnemers, hoort het boekje in elk geval bij iedere Groninger op tafel te liggen.

Het boekje ligt sinds donderdag in de winkel en is daarnaast te bestellen bij de uitgever en bij de GBB.

Nieuws

Meest gelezen

menu