Aart Staartjes (81) in Groningen overleden na verkeersongeval in Leeuwarden

In de bibliotheek in Dronryp kan een condoleanceregister worden getekend voor de zondag overleden Aart Staartjes. Foto ANP ANP

Aart Staartjes is vandaag op 81-jarige leeftijd in het UMCG in Groningen overleden aan zijn verwondingen van een ernstig ongeluk. Dat meldt zijn zoon. De Sesamstraat-acteur werd vrijdag met spoed naar het ziekenhuis gebracht na een botsing in Leeuwarden. Staartjes zal in besloten kring worden begraven.

Afgelopen vrijdag botsten een auto en brommobiel in Leeuwarden tegen elkaar op. Meerdere hulpdiensten arriveerden om hulp te bieden, ook de traumahelikopter werd ingeschakeld. Bronnen wisten aan Shownieuws te melden dat een van de inzittenden Aart Staartjes was.

Eerder vertelde de acteur in het programma Sterren op het doek niet bang te zijn voor de dood. Hij bekende destijds een beroerte te hebben gehad. ,,Sindsdien neem ik elke dag trouw mijn bloedverdunner in. De dood is wel het minste wat ik vrees. Maar dat ik invalide word, dat lijkt me erg.”

'Het is eindig, dat voel ik'

Het televisie-icoon vertelde ook dat hij 'voelde’ dat de dood dichterbij kwam. ,,Het is eindig, dat voel ik. Ik voel dat ik in het laatste bedrijf zit. Als je 81 bent zoals ik, dan is de kans dat je 91 wordt bijzonder klein.”

Vorig jaar februari rommelde het tussen Staartjes en de NTR. De acteur hing aan de grote klok dat Sesamstraat verleden tijd zou zijn. De omroep kaatste terug dat daar geen sprake van was. Nadat Staartjes het nieuws bekendmaakte in de Coen en Sander Show, werd er een petitie gestart. Die werd bijna 9000 keer getekend.

Geen nieuwe Nederlandse afleveringen

In juni 2019 maakte de NTR bekend dat er de komende twee jaar geen nieuwe Nederlandse afleveringen van Sesamstraat worden gemaakt. Wel meldden ze dat het kinderprogramma op televisie te zien zou blijven.

Staartjes carrière begon in 1957, toen hij samen met Eric Herfst en zijn andere vriend Ben Rowold een pantomimegezelschap vormde, genaamd Pantalon. Hij volgde later een studie aan de toneelschool en was in die tijd al te zien op televisie.

Staartjes werd bij het grote publiek bekend door zijn rol als Meneer Aart in Sesamstraat. Hij speelde in de kinderserie een lichtelijk nors figuur en mopperde vaak op dieren uit de serie als  Tommie, Ieniemienie, Purk en Pino

Nieuws

Meest gelezen

menu