Academisch Jaar aan Rijksuniversiteit Groningen online geopend

Een beeld dat vandaag niet te zien is. Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar tijdens de opening van het Academisch Jaar geen optocht van hoogleraren door de Stad. De openingsceremonie wordt online afgehandeld. Foto: Archief DVHN/Jan Willem van Vliet

Universiteiten openen maandag op uiteenlopende alternatieve manieren het Academisch Jaar. Om de kans op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden, hebben ze tal van onlineprogramma’s ontwikkeld.

De Rijksuniversiteit van Groningen (RUG) opent het Academisch Jaar met een online programma tussen 14.00 en 14.30 uur. Rector Magnificus Cisca Wijmenga houdt een speech waarna alumnus van het jaar 2019 Sander de Hosson, longarts, het woord voert. Daarna verzorgt Sigrid Kaag, waarnemend minister van Buitenlandse Zaken een inleiding. Het programma is vanaf 14 uur hieronder te volgen via een livestream. De ceremonie is is inmiddels achter de rug.

Onlinegame in Delft

De RuG is niet de enige universiteit die het dit jaar bij een online programma houdt. Diverse universiteiten houden het bij een opening op internet. De TU Delft doet dat in de vorm van een onlinegame, waarin studenten met een gepersonaliseerde avatar op zoek kunnen gaan naar kennis en ‘vlammetjes’, het symbool van de universiteit. Ze kunnen intussen chatten met andere deelnemers. Rector magnificus Tim van der Hagen en vicerector Rob Mudde hebben de vertelstemmen van het spel voor hun rekening genomen.

 

Op Tilburg University zal collegevoorzitter Koen Becking, die afscheid neemt, tijdens een volledig digitale plechtigheid terugblikken op de 'ongewone periode die achter ons ligt' en ”daarbij ingaan op de veerkracht en het aanpassingsvermogen van onze campusgemeenschap”, aldus de universiteit.

Wel een fysieke plechtigheid in Tilburg

De Universiteit Leiden houdt wel een fysieke plechtigheid, in de Pieterskerk, maar daarbij mag maar een ”zeer beperkt” aantal studenten, medewerkers en gasten aanwezig zijn. Alle andere geïnteresseerden zijn op een livestream aangewezen.

Hetzelfde geldt voor bijeenkomsten van bijvoorbeeld de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Utrecht, die onder meer coronagezant Feike Sijbesma heeft uitgenodigd. Studenten mogen Sijbesma ‘s avonds in poppodium TivoliVredenburg bevragen over zijn werk in de strijd tegen het virus, maar ook over duurzaamheid en de verantwoordelijkheden die de universiteit en het bedrijfsleven daarin dragen.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu