'Acantus betaal mee aan glasvezel project Oldambt', maar Acantus wil niet

Hoofdkantoor Acantus. Foto: DvhN

Bewoners Organisatie Oldambt roept woonstichting Acantus op een overeenkomst met GlasDraad te sluiten zodat de huurders geen eenmalige vergoeding dienen te betalen.

GlasDraad wil glasvezel aanleggen in de kleine kernen en het buitengebied van Oldambt. Het gaat om 10 kleine kernen en ongeveer 500 adressen in het buitengebied, die daarmee verzekerd zijn van een snel en stabiel netwerk. Om dit van de grond te krijgen zal voor 30 november minstens vijftig procent van alle betrokken inwoners in Oldambt zich hiervoor moeten aanmelden. Daarvoor moet dan driehonderd euro worden betaald. Wie zich na 30 november aanmeldt moet zelfs 850 euro betalen.

Instapbedrag voor huurders niet op te brengen

,,Dat is een financiële drempel die voor veel huurders niet is op te brengen”, meent Daphna Brekveld, voorzitter ad interim van de bewonersorganisatie Oldambt (BOO). In een brief op poten aan de directie van Acantus vraagt zij Acantus een overeenkomst te sluiten met GlasDraad , zodat alle huurwoningen van Acantus zonder eenmalige vastrechtvergoeding voor de huurder door Acantus en GlasDraad kunnen worden aangesloten.

Acantus is niet van plan om voor de betrokken huurders geld op tafel te leggen. ,,Wij vinden dat dit niet hoort bij onze kerntaak. Wij gaan voor kwalitatief goede en betaalbare woningen. Daarnaast kunnen onze huurders gebruik maken van de voorzieningenwijzer. In persoonlijke gesprekken nemen we huurders mee grip te krijgen op hun financiële situatie”, reageert Acantus woordvoerder Claudia Brink.

‘Voorbeeld van Groninger Huis volgen’

Toch meent Brekveld dat Acantus het voorbeeld van college woonstichting Groninger Huis moet volgen. Deze organisatie heeft al een overeenkomst met GlasDraad afgesloten. Volgens Brekveld moet Acantus in staat zijn een investering te doen, te meer omdat deze in twintig - tot dertig jaar kan worden afgeschreven. ,,Het gaat dan om nog geen twee euro per maan”, rekent Brekveld voor.

Volgens Brekveld heeft het afsluiten van een overeenkomst tussen Acantus en GlasDraad twee voordelen; de financiële drempel voor huurders wordt weggenomen en het project heeft meer kans van slagen omdat de benodigde vijftig procent aansluitingen sneller gehaald wordt. Immers, alle huurwoningen van Acantus zijn goed voor tien procent van alle aansluitingen in Oldambt. Brekveld noemt het afsluiten van een overeenkomst sociaal-maatschappelijk gezien van grote waarde.

Nieuws

Meest gelezen

menu