Acantus: jong bij oud gaat prima

Acantus

In de voormalige appartementen voor 55-plussers van Acantus wonen inmiddels tientallen jongeren. Dat samenleven van jong en oud verloopt goed.

Dat zegt Leonie Wedda, woordvoerster van Acantus. Deze woningcorporatie heeft ongeveer 13.000 huurhuizen in de gemeenten Vlagtwedde, Veendam, Oldambt, Delfzijl, Bellingwedde en Pekela. Drieduizend daarvan waren tot vorig jaar uitsluitend bestemd voor 55-plussers. Het ging vooral om huizen die deel uitmaken van appartementencomplexen.

Vanwege de krimp groeit de leegstand in die complexen. Met als gevolg dat de leefbaarheid en het gevoel van veiligheid er afnemen. Daarom besloot Acantus vorig jaar van 1500 van zulke huurwoningen het leeftijdslabel af te halen. Iedereen, jong en oud, kon zich er voortaan voor inschrijven en mocht er wonen. De vertegenwoordigers van de huurders stemden ook in met de maatregel.

Geruisloos
,,En van deze mogelijkheid hebben vele tientallen jongeren tot nu toe gebruikgemaakt’’, zegt Wedda. ,,Waarbij jong relatief is. Het gaat vooral om dertigers en veertigers. Zij hebben er dus voor gekozen in appartementencomplexen met de senioren te gaan wonen.’’

En dat proces verloopt geruisloos, zo stelt de woordvoerster. ,,Wij krijgen geen signalen dat dit problemen geeft. De echte jongeren, van 18 tot 23 jaar, schrijven zich trouwens niet in voor zulke appartementen. Zij kiezen toch voor andere huurhuizen.’’

De corporatie heeft trouwens ook het leeftijdslabel afgehaald van vijfhonderd woningen die tot vorig jaar alleen verhuurd werden aan die jongeren. Zij hoefden dan een lagere huur te betalen. Ook voor die panden mag iedereen zich inschrijven.

Acantus is dus tevreden over de gevolgen van het verwijderen van het leeftijdslabel. ,,We houden deze maatregel dan ook in stand’’, vertelt Wedda. ,,De gevolgen zijn positief.’’

Zorgen blijven
De maatregel maakt niet dat de zorgen over de krimp bij Acantus verdwijnen. Directeur Margriet Drijver praat zeer binnenkort met de Oost-Groninger gemeentebestuurders over die krimp en over het feit dat de corporatie daardoor minder huizen nodig heeft.

Tijdens dat overleg met de gemeenten wordt besproken waar en op welke termijn daarom huizen gesloopt worden. Acantus heeft een lijst met huizen waar het twijfels over heeft. Het gaat om panden die verouderd zijn of de komende jaren verouderen. Om welke panden het gaat, maakt de corporatie nog niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu