Bruggebruikers reageren op zoveelste vertraging voor nieuwe Gerrit Krolbrug in Groningen. 'Ach, het zal eens niet'

Twee jaar geleden, in mei 2021, werd de Gerrit Krolbrug stukgevaren. Foto: Corné Sparidaens
Dagelijks maakten bijna 20.000 fietsers gebruik van de Gerrit Krolbrug over het Van Starkenborghkanaal. Sinds de aanvaring kunnen ze alleen over de hoge voetbruggen.
Voor velen lijkt het extra obstakel – van de fiets afstappen, fiets (of scooter) in de gleuf plaatsen, de trap op- en aflopen – in de routine gesleten. Bij Mieke Haije (21) niet. Een andere fietser helpt haar de zware deelscooter naar beneden te rijden. ,,Het is super onhandig en niet chill dat het langer duurt”, zegt ze.
Geldkwestie
De vraag over de brug is nog niet gesteld of Laura Noot (59) slaakt een zucht. ,,Ik ben zo chagrijnig, ik las het nieuws vanochtend op Facebook. Het is een geldkwestie. Dit was in Den Haag of Amsterdam niet gebeurd.”
Daarin staat Noot niet alleen, ook Marion Arends (67) is boos: ,,Ik moet soms wel zes keer per dag over de brug. Met volle fietstassen is het te zwaar, dus dan moet ik twee kilometer omfietsen.” Datzelfde geldt voor Jack Kunst (77) en zijn elektrische fiets, die door de accu behoorlijk zwaar wordt. ,,Als ik met mijn vrouw naar Groningen fiets, kiezen we een andere brug.” De dichtstbijzijnde bruggen, de Oostersluisbrug en de Noordzeebrug, liggen op ongeveer 1,5 kilometer afstand.
,,Voor mij is het niet zo erg, maar voor oudere mensen is het moeilijk”, zegt Jana Vedlova (33) terwijl ze naar een schuifelende vrouw wijst. ,,Ik kom uit Tsjechië en dacht dat dit soort dingen niet in West-Europa gebeurden, dat een nieuwe brug aanleggen zo lang duurt.”
Bedrijventerrein Ulgersmaweg
Aan de andere kant van de brug, tegen de oostkant van het Van Starkenborghkanaal, ligt het bedrijventerrein aan de Ulgersmaweg. Voor zijn winkel Stiefbeen & Zoon kijkt Warnder Onnes (57) naar de rustige weg met een kop koffie in zijn hand. ,,Normaal gesproken reden hier dagelijks zo’n 500 auto’s. De kapotte brug zal je altijd klanten schelen; de mensen die toevallig langsrijden en een kijkje bij de winkel nemen.”
Hij is niet de enige ondernemer die klanten misloopt door de kapotte brug. Ook bij een tankstation verderop in de straat zorgt minder verkeer logischerwijs voor omzetverlies.
Toch kijk niemand echt op van de zoveelste vertraging. Zo ook Noor Vrieling (17): ,,Ach, het zal eens niet. Ik denk dat de brug er pas is zodra ik uit huis ga, over twee jaar.”