Acht schademeldingen na aardbevingen in Zeerijp en Appingedam

Foto: Archief Jan Zeeman .

In de directe omgeving van Zeerijp en Appingedam  waar maandag drie aardbevingen waren, zijn acht schademeldingen gedaan.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) meldt dat er daarnaast zeven meldingen waren van 'mogelijke acuut onveilige situaties'.

Er worden nog inspecties uitgevoerd

Bij een acuut onveilige situatie is de veiligheid van een gebouw in het geding, bijvoorbeeld doordat muren ernstig scheef staan of omdat er gevaar is voor kortsluiting. Bij een adres in de stad Groningen, op zo'n 20 kilometer van het epicentrum, zijn veiligheidsmaatregelen genomen na zo'n melding. Bij een melding uit Appingedam bleek dat na een inspectie niet nodig. Voor de overige meldingen staan nog inspecties gepland, aldus het IMG.

IMG verwacht meer schademeldingen

Gemiddeld komen er uit heel Groningen op een dag circa 60 meldingen binnen bij het instituut. Maandag waren dat er 94. ,,Soms vormt een beving aanleiding om alsnog schade te melden, al is het adres op soms grote afstand van het epicentrum gelegen”, aldus het IMG. Het aantal schademeldingen kan de komende tijd nog toenemen, denkt het IMG. Bij eerdere aardbevingen van vergelijkbare sterkte meldde ook niet iedereen meteen schade.

Maandochtend rond 05.00 uur was de eerste beving met een kracht van 2,5, bij Zeerijp, in de buurt van Loppersum. Om 15.30 uur volgde een aardbeving bij Appingedam met een kracht van 1,8. In de avond rond 23.00 uur werd de derde en voorlopig laatste gemeten, met een kracht van 2,2, weer in de buurt van Zeerijp. Alle bevingen werden gemeten op circa 3 kilometer diepte.

'Een aardbeving went nooit'

Burgemeester van de gemeente Eemsdelta, Gerard Beukema, kan zich goed voorstellen dat inwoners zijn geschrokken. ,,Want een aardbeving went nooit”, aldus Beukema. ,,Gisteren werden wij drie keer geconfronteerd met een aardbeving waarvan het episch centrum in onze gemeente lag. Ondanks het versneld dichtdraaien van de gaskraan in het Groningenveld, blijft de grond onrustig en komen bevingen nog altijd voor.”

Volgens de burgemeester is het de vraag of dit hoort bij het proces van afbouw van de gaswinning of dat er een andere directe oorzaak is aan te wijzen. ,,Daarover zou meer duidelijkheid moeten komen.” De burgemeester heeft maandagavond en dinsdagochtend gesproken met minister Stef Blok (Economische Zaken) en minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de aardbevingen.

De bevingen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied rond Loppersum en Appingedam. De zwaarste aardbeving was bij het dorp Huizinge in 2012. Die had een kracht van 3,6. Huizinge ligt een paar kilometer ten westen van Zeerijp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
Eemsdelta
menu