Acht weken cel voor ‘coronahoester’ uit Nieuw Beerta, maar waar is hij gebleven?

Justitie. Archieffoto DvhN

Een 52-jarige man uit Nieuw Beerta is voor het zogeheten ‘coronahoesten’ dinsdagmiddag op de rechtbank in Assen een celstraf van acht weken opgelegd.

De man dreigde een agent te besmetten met het coronavirus door hem in zijn gezicht te hoesten.

De 52-jarige reed op 24 maart in Midwolda in zijn auto, toen hij tijdens een verkeerscontrole aan de kant werd gezet. Hij had geen geldig rijbewijs. Toen de man uit de auto stapte zei hij dat hij naar een vriend ging die ‘zware corona’ had. Daarbij hoestte de man de agent in het gezicht. Hij verzette zich toen hij mee moest naar het bureau.

Advocaat: ‘Hij hoestte agent per ongeluk in het gezicht’

De man uit Nieuw Beerta zat drie dagen vast en mocht toen naar huis. Sindsdien is de man spoorloos. Hij kwam niet naar de zitting in Assen. Zijn advocaat deed via een videoverbinding namens hem het woord.

Volgens de raadsman is de verdachte een roker en hoestte hij per ongeluk de agent in het gezicht.

Verdachte is analfabeet

De verdachte is analfabeet en volgt niet het nieuws, zei de raadsman. Hij wist daardoor niet dat hij afstand moest houden. Dit geloofde de rechter niet, omdat de man tijdens het uitstappen vermeldde dat hij naar een vriend ging die besmet was. De 52-jarige heeft een strafblad van 41 kantjes en is veelpleger. De officier van justitie eiste acht weken cel. 'Mager', vond de rechter, maar legde die straf toch op.

De man moet die straf direct uitzitten, zodra hij wordt gevonden. Daarbij moet hij de agent 450 euro aan smartengeld betalen.

Nieuws

Meest gelezen

menu