Blijven we zo doormodderen of komen we alleen van corona af door échte lockdown met avondklok, reisbeperking en visiteverbod?

Lockdown. ANP

Het kabinet besluit waarschijnlijk de lockdown te verlengen omdat het aantal coronabesmettingen niet snel genoeg daalt. Maar heeft dat zin als maatregelen nu ook al niet worden nageleefd?

Eigenlijk moeten we toe naar een échte lockdown, stelden microbioloog Rosanne Herzberger en econoom Jean Dohmen afgelopen weekeinde (in de NRC en bij OP1 ). Herzberger heeft het over een reisbeperking en visiteverbod, kortom: iedereen écht in quarantaine.

Virologen zoals Bert Niesters van het UMC Groningen zijn het daar op zich mee eens. Als echt iedereen een paar weken lang geen contact met anderen heeft, zou de coronapandemie snel voorbij zijn. ,,Maar mensen houden zich er niet aan. Om dat te bereiken zou de overheid wel moeten handhaven en dat gebeurt nu niet’’, reageert Niesters.

Richting nul gaat het niet

Het huidige beleid lijkt volgens deze critici te veel op doormodderen. Het aantal besmettingen is wel lager dan zonder beperkingen, maar richting nul gaat dat niet zolang mensen toch bij elkaar op visite blijven gaan, er toch gereisd wordt en een deel van de bedrijven gewoon openblijft. En dat gebeurt zeker niet als de scholen binnenkort weer opengaan.

Niesters vond het maandagmiddag nog te vroeg om al te zeggen dat het de verkeerde kant opgaat. Daarvoor wil hij de cijfers van vandaag en morgen afwachten. ,,Maar het is natuurlijk nu al erg zorgwekkend’’, aldus Niesters.

Hij somt nog eens op: het aantal doden in 2020 was hoger dan ooit na de Tweede Wereldoorlog. ,,Het zijn echt niet alleen ouderen. Als mensen kritiek hebben op de maatregelen, vraag ik: wat is dan het alternatief? Het loslaten? Dan krijg je het Britse en Amerikaanse model.’’

In Engeland konden vorige week al honderden zieke patiënten niet meer naar het ziekenhuis en loopt het sterftecijfer enorm op. ,,Er zijn nog steeds mensen die besmet zijn maar toch de deur uitgaan. Dat wil je natuurlijk niet.’’

Ook voor economie is echte lockdown beter

Gezondheidseconoom Jochen Mierau en econoom Jean Dohmen wezen erop dat de economische schade van de huidige lockdown ook al enorm is. Bij het eventueel loslaten van de maatregelen zou de schade aan de economie volgens hen ook gigantisch zijn, door alle zieken en doden en de angst onder de bevolking.

Kortom, ook voor de economie kan een échte lockdown uiteindelijk wel eens beter uitpakken. Dan moet je daarna wel snel en massaal gaan testen om de besmettingen die er dan nog zijn eruit te pikken, vinden Mierau en Niesters. ,,Er is snel een exit-strategie nodig.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu