Actie bij tankpark Farmsum: blokkade voor vrachtwagens

Foto: 112Gr/Johan Wildeboer

Enkele tientallen aanhangers van Groningers in Opstand hebben dinsdag de ingang van het NAM-terrein in Farmsum geblokkeerd.

Op dit terrein staan tien opslagtanks voor aardgascondensaat. Directe aanleiding van de actie was de aardbeving maandag bij Zeerijp. ,,We zijn het helemaal zat’’, aldus voorman Bram Reinders van Groningers in Opstand. ,,De aardbevingen, maar ook de opslag van zo’n gevaarlijke stof vlakbij een woonwijk.’’ Reinders woonde tegenover de opslag, maar is inmiddels verhuisd.

Lekkage

Marcel Drenth van de Werkgroep Aardgascondensaat Farmsum is ook niet gerust op de opslag en verlading van het condensaat. ,,In november is er een lekkage op een schip hier net achter geweest. Volgens de NAM was er eerst 5 kuub ontsnapt, later werd het ineens 2,5 kuub. Maar uit inside-informatie weten we dat het veel meer moet zijn geweest. Het gaat om een kankerverwekkende stof. Heel gevaarlijk. Op vragen aan het gemeentebestuur over dit incident hebben we nog steeds geen antwoord gekregen.’’

Harder standpunt

’s Ochtends werden op last van de politie nog vrachtwagens doorgelaten. ’s Middags namen de actievoerders een harder standpunt in. Bram Reinders: ,,Ik ben er nu zo ver mee heen, pak me nu maar op!’’ Groningers in Opstand bestaat uit een verzameling mensen rond de Facebook-pagina met die naam. Acties worden spontaan georganiseerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
menu