Actie tijdens noordelijke klimaattop: Gaskraan moet in 2030 dicht

Milieudefensie voert actie bij gaswinlocaties. Foto: Archief Huisman Media

De noordelijke klimaattop, die 9 november in Groningen wordt gehouden, moet één ding duidelijk maken: de gaswinning moet in 2030 volledig stoppen.

Dat is de inzet van Milieudefensie, Waddenvereniging, Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Gasberaad, die de klimaattop van de drie noordelijke provincies en de New Energy Coalition aangrijpen voor een versnelde afbouw van de gaswinning in Groningen en de Waddenzee.

‘Weinig aandacht voor gaswinning’

,,Prachtige initiatieven en optimale programma’s voor hernieuwbare energie passeren de revue, maar er is heel weinig aandacht voor de gaswinning en de problemen die erbij komen kijken. En een top als deze is toch ook bedoeld om problemen op te lossen’’, zegt Jorien de Lege, campagneleider energie van Milieudefensie.

En die problemen zijn volgens De Lege tweeledig: Groningen beeft door de gaswinning en zolang er gas wordt verstookt, zullen de klimaatdoelstellingen niet worden gehaald. De genoemde organisaties koersen op de ‘onder-druk-wordt-alles-vloeibaar-methode’.

Ruimte voor hernieuwbare energie

,,Door versneld te stoppen met de winning en het gebruik van gas, ontstaat er ruimte voor hernieuwbare energiesoorten. Dat is echt nodig. Het duurzaam opwekken van elektriciteit moet veel sneller en omvangrijker. En als het gaat om het winnen van duurzame warmte zijn we nog helemaal nergens.’’

Milieudefensie pleit er niet voor per direct te stoppen met het winnen van aardgas. ,,Er moet wel per direct een afbouwplan komen. Het nieuwe kabinet heeft geen plan en dus kan de winning volgens de NAM nog wel tot 2080 doorgaan. In samenspraak met de noordelijke provincies moet de minister van economische zaken en klimaat de afbouw vastleggen. Hij heeft zijn hand aan de gaskraan’’, zegt De Lege.

Handtekening zetten

Het is de bedoeling tijdens de top zoveel mogelijk instanties en organisaties achter de versnelde afbouw te krijgen. ,,Tijdens de klimaattop in Groningen komt er een groot bord op een centrale plek te staan en roepen we alle organisaties en overheden op te tekenen voor het plan.’’

En dan? ,,Dan is het aan de minister om in actie te komen.’’ En als hij dat niet doet? ,,Dan gaan we door met actievoeren.’’

Noorden: zelf regie in handen nemen

Met een eigen klimaattop in het gebouw van de Energy Academy wil het Noorden een vervolg geven aan de Nationale Klimaattop die vorig jaar werd gehouden. De drie noordelijke provincies willen samen met bedrijven, overheden en instellingen zelf de regie in handen nemen. Deze dag moet leiden tot concrete afspraken op het gebied van duurzaam produceren, energiebesparing en het opwekken van hernieuwbare energie.

Nieuws

Meest gelezen

menu