Actiegroep Code Rood Groningen gaat maandag gebouw Gasunie blokkeren: 'Het is tijd voor daden'

Demonstranten van actiegroep Code Rood hielden vorig jaar augustus een 'zitblokkade' bij het NAM-tankenpark bij Farmsum als protest tegen het gebruik van fossiele brandstoffen en de gaswinning in Groningen. Foto: Kees van de Veen

Code Rood Groningen roept Groningers op om maandag actie te voeren tegen de gaswinning. De demonstranten willen het gebouw van de Gasunie blokkeren.

De oproep wordt onder meer gedeeld via Facebook.

Het doel van de bezetting is het ‘tonen van solidariteit met de Groningers wiens levens zijn ontwricht’, zo schrijven zij op het sociale medium.

En ook: ‘De tijd van medeleven en excuses is geweest – het is tijd voor daden! En gezien het gebrek aan politieke daadkracht, is nú het moment voor Groningen om een duidelijk signaal af te geven dat de gaskraan nu écht dicht moet.”

Farmsum

De vorige actie van Code Rood in Farmsum in augustus vorig jaar liep behoorlijk uit de hand. De politie gebruikte wapenstokken nadat bij het hek duw- en trekwerk ontstond met betogers.

Die actie trok honderden demonstranten naar Groningen, waaronder veel buitenlandse mileuactivisten af.

Vredelievende actie

Volgens een woordvoerder van Code Rood wordt het een vredelievende acie. „Onze acties zijn nooit gericht tegen werknemers. We blokkeren alleen de ingang.”

Hoe de actie er precies uitziet is nog niet duidelijk. De groep komt donderdagavond bijeen in de stad Groningen om te overleggen. „Het ligt eraan wat voor ideeën daaruit komen en hoe makkelijk die zijn uit te voeren. Ik weet ook nog niet hoeveel mensen er komen.”

Waarom de Gasunie?

De demonstranten kiezen voor het kantoor van de Gasunie omdat deze volgens hen in handen is van de Nederlandse staat. Die staat blijft de gaswinning toestaan.

De aanleiding van de actie is de aardbeving in Westerwijtwerd van woensdagochtend.

Gasunie heeft begrip voor actie

Woordvoerder Michiel Bal van de Gasunie is verbaasd dat de actievoerders ‘de apenrots’ hebben gekozen voor hun demonstratie. Het bedrijf houdt zich bezig met de infrastructuur van het gas. Niet met het leegpompen van de bodem.

„Maar we begrijpen dat de mensen hun zorgen willen uiten over de gaswinning en we zien ook dat mensen worstelen met de gevolgen daarvan. Als ze hier maandag komen zullen we kijken hoe we ze ontvangen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu