Actiegroep Tegenwind Veenkoloniën roept hulp in van bankbaas Knot

Actiegroep Tegenwind Veenkoloniën vraagt De Nederlandsche Bank in te grijpen bij de financiering van windparken door bijvoorbeeld de Rabobank. Dat staat in een brief die Tegenwind Veenkoloniën heeft gestuurd aan Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank (DNB).

De plek waar de windmolens in de Drentse Veenkoloniën zijn gepland. Foto: Archief DvhN / Marcel Jurian de Jong

De plek waar de windmolens in de Drentse Veenkoloniën zijn gepland. Foto: Archief DvhN / Marcel Jurian de Jong

Tegenwind Veenkoloniën stelt dat de belangen van woningbezitters fors worden geschaad als banken in hun omgeving leningen verstrekken aan projectontwikkelaars van grote windparken. Volgens de actiegroep leidt de komst van 163 windturbines met een tiphoogte van 135 tot en met 210 meter in Groningen en Drenthe tot waardedaling en zelfs onverkoopbaarheid van woningen en bedrijfsgebouwen.

Hypotheken

Het verstrekken van forse kredieten aan ontwikkelaars van windparken staat op gespannen voet met de belangen van mensen die bij dezelfde bank een hypotheek voor hun woning hebben afgesloten, aldus de actiegroep. „Dat heeft gevolgen, want ten faveure van enkele tientallen windboeren worden duizenden hypotheken van particuliere en zakelijke rekeninghouders onder water gezet.”

Tegenwind Veenkoloniën wijst De Nederlandsche Bank op haar toezichthoudende taak. Volgens de actiegroep is vastgelegd dat banken geen relaties mogen aanknopen met in dit geval de projectontwikkelaars, die het vertrouwen van de consument in de financiële instelling kunnen schaden.

Actiegroep: Integriteit komt in gevaar

Sterker nog, DNB moet voorkomen dat een bank wordt misbruikt voor verkeerde doeleinden, waardoor haar integriteit in gevaar komt, aldus de actiegroep. Ze doet een dringend beroep op Klaas Knot vanwege de enorme negatieve sociaal-economische en maatschappelijke impact van deze plannen voor het gebied.

Tegenwind Veenkoloniën richt zich op DNB, omdat eerdere contacten met de Rabobank niet hebben geleid tot het gewenste resultaat. „Er zijn gesprekken en briefwisselingen geweest, maar daar zijn we geen steek mee opgeschoten’’, zegt Jan Nieboer van Tegenwind Veenkoloniën. ,,Dat dwingt ons tot het nemen van andere stappen.”

Brieven van de Rabobank

Uit brieven van de Rabobank die in augustus en oktober 2018 aan Tegenwind Veenkoloniën zijn verstuurd, blijkt dat de bank grote waarde hecht aan verduurzaming. Ze is vast overtuigd daaraan ‘haar maatschappelijke bijdrage te leveren’.

„Hoe we het wenden of keren: de transitie naar een duurzame energievoorziening is geen keuze, maar een harde noodzaak voor een leefbare toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Dat is de reden dat Rabobank in principe bereid is als medefinancier van windturbineparken op te treden.”

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank laat weten de brief gisteren nog niet te hebben ontvangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Windmolens
menu