Actiekamp van Code Rood in Leermens stroomt vol (update)

Foto: Johan Wildeboer

In het actiekamp tegen de gaswinning van Code Rood wordt sinds vrijdag van de basisvoorzieningen al druk gebruik gemaakt. Dit weekend zijn daar nog meer mensen bij gekomen.

Vrijdagnacht hebben rond de tweehonderd mensen op het terrein overnacht, volgens Code Rood, de actiegroep die het kamp organiseert.  ,,Er komen ook heel veel mensen een dag langs zonder te blijven slapen”, zegt actievoerder Maarten.

Overdag worden de grote circustenten gebruikt voor workshops. De actievoerders willen zich goed voorbereiden op de werkelijk grote actie die voor dinsdag staat gepland. Op de dag van Gronings Ontzet wordt een zitdemonstratie gehouden bij het Tankenpark van de NAM bij de Zeesluizen in Farmsum.

Bijproduct van de aardgaswinning

In deze tanks wordt aardgascondensaat opgeslagen. Dit is een bijproduct van de aardgaswinning. Het aardgascondensaat wordt in tankwagens aangevoerd. Het is de bedoeling dat het juist deze tankwagens onmogelijk wordt gemaakt op het terrein te komen.

Code Rood heeft toestemming voor deze actie met de beperking dat ze zich niet op het terrein van de NAM mogen wagen, de trein naar het industriegebied niet mogen hinderen en het verkeer op de openbare weg niet mogen belemmeren.

Nog veel meer actievoerders

Maarten van Code Rood (achternamen geven de actievoerders liever niet) verwacht dat nog veel meer actievoerders zich zullen aansluiten. ,,Ik weet dat bussen onderweg zijn vanuit België en Amsterdam. Vanochtend zijn we begonnen met het geven van workshops. ‘s Avonds gebruiken we de circustenten voor wat entertainment.” Zondagavond is het kamp na schatting met zo'n 150 tenten vergroot

Nieuws

menu