Acties in supermarkten op komst na klappen cao-onderhandelingen. 'Supermarkten zijn kinderachtig met geld'

De bonden willen meer loon voor het supermarktpersoneel. Nu de werkgevers niet thuis geven, dreigen acties. Foto: ANP Koen van Weel

Acties in de supermarkten zijn deze maand niet uitgesloten, ook niet vlak voor de kerst. Dat zegt FNV-onderhandelaar Mari Martens na de opschorting van de cao-onderhandelingen.

Maar, zegt Martens er meteen bij: ,,Niemand hoeft zich ongerust te maken dat hij geen boodschappen kan doen voor de feestdagen. De winkels blijven gewoon open, het personeel is uiterst loyaal. Ook al is hun betaling allesbehalve goed en wordt er onbeschoft met hen omgegaan door de werkgevers.’’

Er komen trouwens pas acties wanneer de werkgevers niet reageren op het ultimatum dat de bond volgende week de deur uit doet. FNV eist een loonsverhoging van 5 procent en wil dat de werkgevers afblijven van de toeslagen voor zon- en feestdagen. Het CNV heeft de onderhandelingstafel eerder al boos verlaten uit ergernis over de houding van de werkgevers.

Vakkenvuller

Volgens de bonden is de salariëring in de branche uiterst karig. Zo verdient een vakkenvuller van 15 jaar iets meer dan 4 euro per uur; wanneer hij 18 jaar is wordt dat circa 6,50 per uur. Een cassière in een Nederlandse super krijgt gemiddeld 8,80 euro per uur.

,,Nederlandse supermarkten zijn kinderachtig met geld. We hebben de huidige cao ook voor de poorten van de hel weggesleept’’, mopperde CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda dit voorjaar na moeizame gesprekken met de werkgevers van zo’n driehonderdduizend supermarktmedewerkers. Ook was er gedoe over een extraatje voor het personeel, dat tijdens de eerste lockdown onder moeilijke omstandigheden stug doorwerkte.

Goedkoop

Martens heeft geen goed woord over voor de houding van de werkgevers. ,,We hebben in mei al een voorstel gestuurd, maar er is nooit serieus onderhandeld. Het draait bij de supermarkten maar om één ding: geld. Ze zetten iedereen onder druk om zo goedkoop mogelijk te leveren of te werken. Er wordt goud geld verdiend in de branche, maar er is geen enkel begrip voor de medewerkers die onder gevaarlijke omstandigheden hun werk moeten doen.’’

Werkgeversorganisatie Vakcentrum voor zelfstandig retailondernemers laat in een verklaring weten dat er een voorstel is gedaan voor een pakket van 7,5 procent voor twee jaar. Daarbij inbegrepen een loonstijging van 4 procent. Wel erkennen de werkgevers dat de pensioenpremie fors omhoog moet, terwijl de opbouw omlaag gaat.

Ook willen ze het mes zetten in de toeslagen voor de zondag. Dat zou moeten om concurrerend te blijven. Ze stellen voor een begin te maken met de afbouw van toeslagen op zondag door die te verlagen van 100 procent naar 50 procent. Werknemers ontvangen dan gedurende twee jaar een compensatie voor de aanpassing van de toeslag.

Opgeschort

Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten, woordvoerder namens de gezamenlijke werkgevers, zegt het te betreuren dat de onderhandelingen zijn opgeschort. “We willen graag snel een akkoord over een nieuwe cao. Onze werknemers hebben recht op duidelijkheid en wij willen dan ook graag verder onderhandelen. Met een akkoord over de cao kunnen we ook het pensioenvraagstuk oplossen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu