Actievoerders verspreiden asbest: gebied rondom station Delfzijl afgezet

De politie gaat voorzichtig te werk in Delfzijl. Foto: ProNews/Richard Degenhart

Actievoerders tegen grote windparken in Groningen en Drenthe hebben opnieuw asbest gestrooid. Ditmaal midden in het centrum van Delfzijl: tussen het politiebureau, het station en het gemeentehuis.

De recherche ging er al vanuit dat het asbest was. Dat blijkt inderdaad zo, meldt de gemeente Delfzijl. Een asbestopruimdienst is begonnen met het opruimen van de zooi. Een behoorlijk groot gebied is afgezet met linten. Naar verwachting is de asbest aan het eind van de middag opgeruimd.

Het goederentreinverkeer rondom Delfzijl is door ProRail stilgelegd. De reguliere treinen rijden nog wel, deze komen niet langs de getroffen locatie.

Windstil: de brokken waaien niet weg

Goed nieuws voor de mensen in Delfzijl: het gaat om grote brokken materiaal, niet om kleine deeltjes. Dat meldt de politie. Vooral kleine asbestdeeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid.

Bovendien is het behoorlijk windstil, waardoor de brokken niet wegwaaien. Het materiaal ligt vooral rond perkjes en bouwketen van aannemersbedrijf Hoornstra. Als het inderdaad om asbest gaat, is de verwachting dat het aan het eind van vrijdagmiddag zal zijn opgeruimd.

Aannemer doet aangifte

Hoornstra, een bedrijf dat machines levert voor de bouw van het windpark in de Drentse Monden, heeft vrijdagochtend aangifte gedaan wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van mensen in Delfzijl en hun eigen medewerkers en wegens het besmeuren van hun naam. Dat zegt directeur Bern Timmermans.

 

Waarschuwing aan andere bedrijven

De actievoerders schrijven op een pamflet dat ze een zwarte lijst hebben opgesteld met bedrijven die de bouw van windmolens faciliteren. Op de lijst staan onder meer BouWatch, verhuurder Boels en transportbedrijven Buist en Nico.

„Het inzetten van één van deze bedrijven voor uw activiteiten maakt u medeplichtig”, schrijven de activisten. „Ook buiten de windconcentratiekampen betekent dat vroeg of laat voor u: asbest oogsten.”

Wethouder: 'Volstrekt verwerpelijk'

Wethouder IJzebrand Rijzebol is verbaasd en verontwaardigd over de actie. „Ik vind het volstrekt verwerpelijk. Met zo'n actie als dit tref je de bewoners van Delfzijl. Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is, want zij hebben hier niets mee te maken.”

Rijzebol verwacht niet dat de actievoerders uit zijn eigen gemeente komen. „Ik heb hier nooit signalen ontvangen dat de bewoners op deze manier actie willen voeren.”

De wethouder kan niet bevestigen dat het gevonden materiaal asbest is. „We gaan er wel mee om alsof dat zo is.”

Daders niet meer te vinden

De politie ontving een melding dat er een activist bij het station zou zijn. „Toen wij aankwamen was er niemand meer te vinden”, zegt een woordvoerder.

De actievoerders hebben op briefjes een boodschap achtergelaten.

Asbestterreur

Tegenstanders van de windmolenparken verspreidden eind vorig jaar ook al asbest, toen op de toekomstige plek van de stikstoffabriek in Meeden.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemde onlangs het protest tegen windmolens 'extremistisch' en sprak van 'windmolenterrorisme'.

Nieuws

Meest gelezen

menu