Action, Big Bazar, Beter Bed, Beddenreus en Carpetright mogen niet naar het Sontplein

Het Sontplein met Jysk, Boeren Bond en Pets Place. Foto: Peter Wassing

Action, Big Bazar, Beter Bed, Beddenreus en Carpetright mogen niet naar het Sontplein.

Dat heeft de rechter bepaald in een procedure die was aangespannen door de Stichting Winkel Exploitatie Sontplein (SEWS).

Jysk, Goossens en Pet’s Place

De juridische procedure over de winkels sleept al jaren. Op het Sontplein zijn twee projectontwikkelaars actief. Aprisco heeft het deel van het plein in beheer waar winkels als Decathlon en Kwantum zijn gevestigd.

SEWS beheert de keukenboulevard en het nieuw gebouwde deel waar bijvoorbeeld winkels zijn gevestigd als Jysk, Goossens Mode en Pets Place en Boerenbond.

De poort van Groningen

Groningen lanceerde een aantal jaar geleden plannen om het Sontplein te revitaliseren. Het moest de poort van de Groningen worden.

SEWS diende een vergunning om er Action, Big Bazar, Beter Bed, Beddenreus en Carpetright onder te brengen.

Plan stuit op eisen gemeente

De gemeente zei nee. De gemeente wil op het Sontplein winkels hebben die vloeroppervlakte hebben van minimaal 1500 meter. Daarnaast wil ze bepaalde branches (bijvoorbeeld huishoudelijke artikelen) niet toestaan op het plein. De winkels konden niet voldoen aan een van die eisen.

Volgens SEWS veranderde de gemeente de regels tijdens het spel. De projectontwikkelaar zegt zelfs te beschikken over een ambtelijke mail van de gemeente waarin staat dat zijn plannen door kunnen gaan.

Concurrent van de binnenstad

Een van de redenen waarom de gemeente selectief is op het Sontplein, is dat ze niet wil dat het plein op steenworp afstand van het centrum een goed bereikbare concurrent van de binnenstad wordt. De hoop is dat er in de toekomst juist een kruisbestuiving tussen beide locaties ontstaat.

De rechter in Groningen bepaalde vorig jaar dat de gemeente haar beleid rond het weigeren van branches op het Sontplein beter moest onderbouwen.

SEWS diende daarop weer diverse onderzoeken in waarom de ontwikkelingen op het Sontplein geen impact hebben op de binnenstad.

Hoger beroep en Raad van State

In haar uitspraak zegt de rechter dat de gemeente op het Sontplein terecht regels hanteert rondom vloeroppervlakte en branches.

Voor de vijf winkels betekent dat ze opnieuw in de wachtkamer moeten. SEWS tekent namelijk beroep aan tegen de uitspraak. Tegelijkertijd loopt er ook een procedure bij de Raad van State. Daarin wordt binnen enkele maanden een uitspraak verwacht.

Nieuws

Meest gelezen

menu