Action en Big Bazar doen nieuw beroep op gemeente Groningen over Sontplein

De kant van het Sontplein die net gereed is met Jysk en Pet's Place. Eigen foto.

De vijf winkels die de gemeente Groningen op dit moment weert van het Sontplein, vertegenwoordigen werkgelegenheid voor 120 mensen. In een brandbrief vragen de winkels de gemeente haar standpunt te wijzigen.

Het Sontplein nadert op dit moment snel zijn voltooiing. Dat is op dit moment goed te zien aan de kant van Ikea, waar Jysk en Pets Place en Boerenbond de deuren al hebben geopend.

Begin mei zijn de winkelpanden van Goossens (woonwinkel) en ToyChamp (speelgoed) gereed.

Eind mei klaar

Eind mei zijn alle winkels klaar. Dan zouden Action, Big Bazar, Beter Bed, Beddenreus en Carpet Right hun intrek kunnen nemen in het verbouwde complex aan het Sontplein.

Zouden, want de gemeente stelt dat er voor deze winkels geen plek is aan het Sontplein. Ze hebben of te weinig vierkante meter winkeloppervlakte (minimaal 1500 vierkante meter) of ze vallen voor het Sontplein onder de verkeerde branche (huishoudelijke artikelen).

Procedure bij rechter

De Stichting Winkel Exploitatie Sontplein (SEWS) staan daarover al sinds februari vorig jaar voor de rechter. De gemeente heeft in haar plannen voor het Sontplein altijd gesteld dat de winkels op het plein aanvullend moeten zijn op het aanbod in de binnenstad. Het plein mag geen concurrent voor die binnenstad worden.

SEWS voert onder meer aan dat het weren van de winkels in strijd is met Europese regels. Ook stellen ze dat voor winkels van deze omvang in de binnenstad geen ruimte is.

In hun brandbrief vragen alle winkels, die in dit deel van het Sontplein een plek krijgen, de gemeente haar beleid nog eens te heroverwegen. In de brief wijzen ze op de uitstraling die dit gedeelte van het plein heeft gekregen.

Geen goede onderbouwing

De winkeliers zeggen het onbegrijpelijk te vinden dat de gemeente vasthoudt aan de uitsluiting van winkels in dit gebied. Volgens hen ontbeert deze uitsluiting een goede onderbouwing. De winkeliers baseren zich daarbij op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van SEWS.

Maar het is vooral de de veranderende wereld die noodzaakt tot anders denken over de economie, zo betogen de winkeliers. Door de coronacrisis is de economie onder druk komen te staan.

‘Omdat het noodzaak is de economie draaiende te houden en zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden, vragen we u met spoed het beleid te heroverwegen’, aldus de winkeliers in hun brief, die mede is ondertekend door winkels die al aan het Sontplein zijn gevestigd, zoals de winkels aan de keukenboulevard.

Nieuws

Meest gelezen

menu