Advies Outbreak Management Team aan kabinet: geen extra versoepelingen, houd restaurants in december dicht

De tafels en stoelen van de normaal drukke terrassen voor De Drie Gezusters aan de zuidzijde van de Grote Markt. Foto: Archief Kees van de Veen

De restaurants kunnen, met de huidige besmettingscijfers, half december nog niet open. Dat schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in een zojuist gepubliceerd advies.

Dinsdagochtend lekten al delen van het advies uit. In het algemeen vindt het OMT dat extra versoepelingen in december op dit moment niet aan de orde zijn. Ook wordt onderzocht of het zinnig is de kerstvakantie te verlengen van scholen, omdat die besmettingshaarden zijn.

Nu blijkt dat de experts in hun advies verder expliciet ingaan op de restaurants. Ze schrijven: ,,Het OMT ziet bij de huidige epidemiologische omstandigheden nog geen ruimte om per half december de restaurants open te stellen.”

Politieke afweging

Het OMT benadrukt dat een besluit over tijdelijke versoepeling van maatregelen tijdens de feestdagen een politieke afweging is. Het risico blijft bestaan op toename van besmettingen en de extra belasting van de zorg.

Vorige week kwamen nog berichten in de media dat het kabinet zou praten over het veilig openen van sommige horecagelegenheden, zoals restaurants. Ook zouden proeven met heropening worden overwogen.  

Nieuws

Meest gelezen

menu