Advies Outbreak Management Team is bekend: kinderen weer voorzichtig naar school en aan het sporten, horeca blijft dicht

Foto: ANP

Kinderen kunnen weer voorzichtig naar de basisschool en gaan sporten, vinden de deskundigen waarop het kabinet in de coronacrisis vaart. De horeca moet wel langer dichtblijven en evenementen als festivals moeten tot zeker 1 september verboden blijven, raden experts volgens ingewijden aan. Mensen in verzorgingstehuizen mogen voorlopig nog geen bezoek ontvangen.

Het kabinet zoekt naar manieren om de samenleving en de economie weer op gang te brengen. Daarvoor leunt het zwaar op het advies van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT). Het advies is vanochtend in zijn geheel uitgelekt via de NOS. Vanmiddag beslist het kabinet over verlenging of versoepeling van de belangrijkste maatregelen.

Kinderen

Kinderen lijken het coronavirus minder snel op te lopen, minder ziek te worden en het virus minder snel over te dragen, oordeelde het OMT eerder al. Daarom denken de adviseurs dat basisscholen en de kinderopvang voorzichtig weer open kunnen na de meivakantie. Hetzelfde geldt voor speciaal onderwijs. Als na een maand blijkt dat de epidemie niet ineens weer oplaait, zouden ook voorzichtig de middelbare scholen weer open kunnen. Het hoger onderwijs (MBO, HBO en universiteiten) zou volgens het OMT wel dicht moeten blijven tot aan de zomer.

Of het kabinet het advies van het OMT durft te volgen, is nog onzeker. Het kabinet wil volgens Haagse bronnen voorkomen dat leerkrachten en ouders zich daartegen keren. Vanavond is er een overleg met minister Slob (Onderwijs) en de scholen.

Shifts

Het OMT schrijft niet voor hoe de lessen op de basisschool precies zouden kunnen worden hervat. Dat laat het aan het kabinet en het onderwijs zelf. Sommige scholen experimenteren al met onder meer onderwijs in shifts, zodat kinderen in de klas meer ruimte hebben en afstand kunnen bewaren.

Kinderen tot 12 jaar kunnen ook onder weer met elkaar gaan sporten, adviseert het OMT. Voor kinderen zouden minder strenge regels moeten gelden dan voor ouderen, omdat zij het virus minder makkelijk verspreiden. Onder anderen de burgemeesters vroegen de afgelopen dagen al aandacht voor tieners, die het extra moeilijk zouden hebben met de strenge regels om de virusuitbraak in te dammen. Ze vragen zich af of jongeren zich wel aan de voorschriften zullen blijven houden als die maar voortduren.

Horeca en evenementen

Restaurants en cafés moeten ook na 28 april nog gesloten blijven, aldus de experts. Die maatregel zou pas op zijn vroegst halverwege mei kunnen worden versoepeld.

Wat de deskundigen betreft gaat er ook een streep door de zomerfestivals en andere evenementen. Die waren al tot 1 juni verboden, maar organisatoren en burgemeesters vroegen het kabinet al om voor langere tijd duidelijkheid te verschaffen. 

Ook voor mensen met zogeheten contactberoepen (zoals kappers) wil het OMT nog geen versoepeling van de regels. Het s nog te vroeg om het contactverbod op te heffen, vinden de adviseurs. Wel schrijft het adviesorgaan dat de meningen intern verdeeld zijn. Een uitzondering zou er moeten komen voor tandartsen en mondhygiënisten omdat die altijd al met mondkapjes en handschoenen werken, zodat het besmettingengevaar minimaal is.

Verpleeghuizen

Het OMT vindt het risico te groot om bewoners van verpleeghuizen weer bezoek tot te staan. Het gaat om zeer kwetsbare mensen die bij een besmetting snel gevaar lopen. Wel adviseert het OMT om in sommige tehuizen te experimenteren met een minimale bezoekersregeling. Bijvoorbeeld in België mag een bewoner nu één vaste bezoeker ontvangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu