Advocaat: Strafzaak twee jaar na veroorzaken verkeersongeluk dient geen doel

De officier van justitie eist een taakstraf van 110 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een half jaar. Volgens de advocaat slaat de aanklager de plank daarmee volledig mis: een strafzaak die langer dan twee jaar op zich laat wachten dient geen doel meer.

De rechtbank in Groningen.

De rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Op 4 juli 2018 werd op de Verlengde Lodewijkstraat in Groningen een fietser geschept door een auto. De fietser, een vrouw, werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht waar voor haar leven werd gevreesd.

De bestuurder van de auto, een nu 66-jarige vrouw uit Groningen, zat dinsdagochtend in de verdachtenbank. De vrouw werkte voor de gemeente Groningen (stadstoezicht) en bestuurde een scanauto waarmee geparkeerde auto’s worden gecontroleerd. Haar dienst zat er bijna op.

Ineens was er een knal

Als ze op de Verlengde Lodewijkstraat rijdt, wil ze haar portofoon pakken die op de bijrijdersstoel ligt. Even heeft ze haar aandacht niet bij het verkeer. Ze stuurt de auto onbewust de linker weghelft op en rijdt de fietser aan. Haar snelheid: 30 kilometer per uur. Tegen de rechters: ,,Ineens was er een knal.’’ De fietster heeft ze niet gezien.

De officier van justitie: ,,Verkeer is soms een kwestie van centimeters en seconden. De oorzaak van dit ongeluk is dat de bestuurder heel even met andere dingen bezig was dan met autorijden.’’

Hiermee heeft de bestuurder volgens de officier van justitie gehandeld in strijd met artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Daarin staat dat onvoorzichtig tot roekeloos rijgedrag strafbaar is. Het is een misdrijf.

Enorm veel strafzaken

De aanklager erkende dat het te lang heeft geduurd voordat de zaak aan de rechtbank is voorgelegd. Om die reden eiste hij niet een werkstraf van 120 uur - zoals de richtlijnen aangeven - maar verleende hij een korting van 10 uur. De reden waarom het zo lang duurde: ,,Er zijn enorm veel strafzaken in Nederland, veel meer dan we aankunnen.’’

Advocaat Niek Heidanus vroeg zich af wat een straf in deze zaak nog toevoegt. De verdachte en het slachtoffer (in de zaal aanwezig) hebben goed contact met elkaar. ,,Er is een herstelgesprek geweest. Mijn client heeft haar excuses aangeboden en die is aanvaard. De schade is door de verzekering afgehandeld.’’

Door mensen zo lang in onzekerheid te laten, wordt nodeloos extra leed toegevoegd, stelt de advocaat. ,,Het lange wachten brengt onzekerheid en veel stress met zich mee. De strafeis is niet passend.’’ Heidanus verzocht de rechtbank de vrouw wel schuldig te verklaren, maar aan haar geen straf op te leggen.

Uitspraak over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu