Advocaat Ural: ‘Theo ten V. - voorheen No Surrender - heeft geen vertrouwen meer in de rechtsgang’

Schetsen van rechtbanktekenaar Annet Zuurveen, van Henk Kuipers, Rico R. en Theo ten V. (rechts)

De 56-jarige Theo ten V. uit Klazienaveen zit tot op zekere hoogte op eigen verzoek weer achter de tralies nadat zijn voorlopige hechtenis begin 2019 werd geschorst. Dat zegt zijn advocaat Umut Ural.

Ten V. gold jarenlang als de rechterhand van No Surrender-voorman Henk Kuipers. Hij is, met Kuipers, een van de vijf verdachten in een omvangrijke strafzaak die draait om afpersing, geweld en het leidinggeven aan een criminele organisatie. Het proces ligt momenteel stil en wordt eind september voortgezet. Dinsdag was er een korte tussenzitting.

Op 15 juli werd de schorsing van Ten V.’s detentie opgeheven omdat hij de regels die aan die schorsing zijn verbonden, overtrad: hij had drugs gebruikt. Zijn raadsman Ural zegt dat aan die overtreding nog een verhaal vastzit, maar dat hij daar weinig over kwijt wil.

We rekenen op een snelle afhandeling

Ural: ,,Wat ik er over wil zeggen is dat mijn client geen vertrouwen meer heeft in de rechtsgang. Hij wil van de zaak af. Nu hij weer vastzit, reken we een snelle afhandeling.’’ Ten V. werd in februari 2018 gearresteerd en zat ruim een jaar in voorarrest. Dat Ten V. weinig geloof meer heeft in een goede afloop bleek al eerder toen hij de gang van zaken in de rechtszaal een poppenkast noemde.

Op 22 september moeten twee medeverdachten komen opdraven voor het afronden van hun strafzaken. Een van hen is Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender. Henk Kuipers moet in deze zaken nog als getuige worden gehoord.

Deur op een kier gezet

Het verzoek om Kuipers ook als getuige te horen in de zaak van Ten V. werd (opnieuw) door de rechtbank afgewezen. Het eerste verzoek leidde dit voorjaar nog tot een wrakingsverzoek. Dat werd niet toegewezen. De rechters hielden de deur dinsdag wel op een kier. Mocht Kuipers op 22 september nog energie over hebben om die dag voor de derde keer als getuige op te treden, dan moet dat kunnen, aldus de rechtbank.

Op 28 september komt het Openbaar Ministerie - als 22 september geen verrassing oplevert - met het requisitoir. Dan worden ook de strafeisen bekendgemaakt. Eind dit jaar moet het proces, dat in maart 2018 begon, zijn afgerond. Het strafrechtelijk onderzoek ving aan in 2014.


Nieuws

Meest gelezen

menu