Advocaat Vidar-zaak wil alle gesprekken tussen Justitie en de burgerinfiltrant beluisteren

Aangetroffen pistolen. FOTO OM

Advocaat Richard van der Weide, die een 40-jarige Leeuwarder bijstaat in de zogeheten Vidar-zaak, wil alle gesprekken tussen Justitie en de burgerinfiltrant beluisteren.

Van der Weide heeft er geen vertrouwen in dat die gesprekken getrouw zijn uitgetikt. De advocaat kondigde dat aan op de regiezitting de rechtbank. De Vidar- zaak is een megazaak rond een Friese drugsbende die in het najaar van 2021 wordt behandeld. Er worden 25 dagen voor uitgetrokken.

Onder druk gezet

Het OM wil de gesprekken in schriftelijke vorm toevoegen aan het dossier, maar volgens de Leeuwarder verdachte is lang niet alles uit de opgenomen gesprekken ,,uitgetypt”. ,,Het is gecensureerd”, wist de verdachte. Hij kent de infiltrant al van jongs af aan en noemde hem ,,die schurk”. De raadsman van de Leeuwarder beweerde dat zijn cliënt door de infiltrant onder druk is gezet om deel te nemen aan ,,bepaalde activiteiten”.

Voor het eerst sinds de IRT-affaire in 1998 werd er in de Vidar-zaak gebruikgemaakt van een criminele burgerinfiltrant, ook wel ‘snitch’ genoemd. Hij speelde een dubbelrol en maakte ogenschijnlijk ‘gewoon’ deel uit van de Friese drugsbende, die behalve van drugshandel wordt beticht van wapenbezit en witwassen. De infiltrant met codenaam A-4110 zou volgens het OM zo kort mogelijk ingezet worden.

Drugstransport in Groningen onderschept

Het doel was informatie inwinnen, pseudo-aankopen verrichten en politie-infiltranten introduceren. Toen de mogelijkheden daartoe ,,uitgeput’’ waren, is A-4110 in maart 2019 als infiltrant gaan werken.

Bij de drugshandel zou het gaan om lijnen naar onder meer Finland, Ierland, Denemarken en Australië. Op 2 maart dit jaar onderschepte de politie in Groningen een transport van 86 kilo speed richting Finland. Er zouden ook drugs zijn uitgevoerd naar Denemarken.

Sommigen worden ook verdacht van wapenbezit en witwassen. Een deel is lid van motorclubs Hells Angels en Red Devils. In alle zaken bepleitten de advocaten schorsing en/of opheffing van de voorlopige hechtenis van hun cliënten.

Wordt voorarrest verdachten verlengd?

De meesten zitten al maanden vast, dat zou betekenen dat ze anderhalf jaar in voorarrest moeten blijven tot de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Dat is veel te lang vinden zowel de advocaten als hun cliënten. Het OM denkt dat het definitieve proces verbaal eind december 2020 gereed zal zijn. Eind april staan verhoren bij de rechter-commissaris op het programma.

Voor zeven verdachten op een totaal van 28 zal de rechtbank maandag in de loop van de middag beslissen of het voorarrest wordt geschorst of opgeheven. Maandag staan voor nog eens drie verdachten pro-formazittingen gepland. Over een kleine drie maanden, in februari, staan er dan wederom pro-forma’s op stapel, waarna in maart tijd is ingeruimd voor regiezittingen, waarin zowel rechtbank als de verdediging met nadere onderzoekswensen kan komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu