Advocaat Robert Eefting: aangiftes slachtoffers zedenmisbruik in dansschool Groningen zijn onbetrouwbaar

Voormalig dansschooleigenaar Khalid A. (38) moet worden vrijgesproken. De aangiftes die tegen hem zijn gedaan, zijn onbetrouwbaar. Dat zegt advocaat Robert Eefting.

Khalid A. in de rechtbank van Groningen.

Khalid A. in de rechtbank van Groningen. Illustratie: ANP/Nicole van den Hout

De dertien aangiftes zijn volgens de raadsman onder druk tot stand gekomen. De aangevers hebben vooraf met elkaar overlegd en de verklaringen zijn op elkaar afgestemd. Er was zelfs een app-groep aangemaakt onder de naam Project K. waarin de aangevers elkaar op de hoogte hielden.

Verkrachtingen en aanrandingen

Eefting betoogde dit op de derde en laatste zittingsdag van de strafzaak tegen Khalid A. Donderdag eiste het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van zeven jaar tegen de man wegens twee verkrachtingen, een poging daartoe en aanrandingen. Een en ander zou zijn gebeurd in de dansschool Groningen Dance Center aan het Damsterdiep in Groningen.

Khalid A. ontkent de beschuldigingen, zijn advocaat Eefting verzocht de rechters de man vrij te spreken en de schadeclaims die zijn ingediend - tienduizenden euros - af te wijzen. Volgens Eefting is de danswereld een wereld van haat en nijd en van roddel en achterklap.

Geruchten werden aangiftes

Tegen die achtergrond ontstonden vanaf 2017 geruchten over grensoverschrijdend gedrag van de eens zo succesvolle Khalid A. Deze geruchten hebben volgens Eefting geleid tot de aangiftes.

Een aangifte mag dienen als bewijs, maar voor een veroordeling is een aangifte alleen onvoldoende. Er moet steunbewijs aanwezig zijn, bewijs dat een aangifte kan ondersteunen. En steunbewijs is er niet, aldus Eefting.

Een patroon in gedrag

De officier van justitie reageerde al eerder op de stelling dat de aangiftes op elkaar zijn afgestemd en daarmee onbetrouwbaar zouden zijn. Dat er veel gelijkenissen in de aangiftes zitten, erkende de officier van justitie: ,,Het laat een patroon zien in het gedrag van de verdachte.’’

Mocht de rechtbank toch vinden dat A. schuldig is dan moet een lagere straf worden opgelegd dan is geëist. Raadsman Eefting vindt dat Khalid A. vanwege de omvangrijke publiciteit in aanmerking komt voor strafkorting. ,,Het was zelfs in het Achtuurjournaal.’’ De publiciteit heeft hem bijvoorbeeld in detentie in grote problemen gebracht. De officier van justitie voelt niets voor een strafverlaging vanwege de media-aandacht.. ,,Hij heeft dit over zichzelf afgeroepen.’’

Hoop dat het goed gaat

In zijn laatste woord sprak Khalid A. geëmotioneerd de hoop uit dat het ‘goed gaat met iedereen’. Uit de dertien slachtofferverklaringen die (donderdag) in de rechtszaal werden uitgesproken kon worden opgemaakt dat dat niet het geval is.

Vanwege de omvang van de zaak neemt de rechtbank geen twee weken (gebruikelijk), maar vier weken de tijd om tot een oordeel te komen.

De uitspraak is op 24 september.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu