Advocaat wil leden arrestatieteam horen: 'Er werd geschoten tijdens inval drugslab Vriescheloo'

Het drugslab bevond zich in een schuur achter de woning. Foto: Archief DvhN

Het arrestatieteam (AT) heeft een schot gelost toen het op 4 november in Vriescheloo een drugslab oprolde. Dit zei advocaat Bram Horenblas vrijdag tijdens een rechtszitting in Groningen. Vanwege de corononamaatregelen beslisten de rechters alleen over het voorarrest van de twee verdachten.

Tijdens de inval werden twee mannen van 34 en 36 jaar aangehouden. Beiden hadden toen geen vaste woon- of verblijfplaats. De arrestatie verliep volgens Horenblas gewelddadig.

De volgende zitting staat in juli gepland. Horenblas wil voor die tijd leden van het AT horen over de reden van hun inzet. Volgens hem was de aanleiding om een AT in te zetten te mager en verliep de inval te gewelddadig.

Schietincident ‘schoorvoetend’ in dossier opgenomen

Het schietincident werd niet binnen de verplichte 48 uur gemeld, zei de raadsman. Pas later in het onderzoek werd dit incident ‘schoorvoetend’ in het dossier opgenomen.

De rechter vond het niet nodig dat leden van het team apart moeten worden gehoord over hun inzet. De rechter zag geen aanwijzingen dat dit op onjuiste wijze of onterecht is gebeurd. Wel moet er een aanvullend proces-verbaal worden gemaakt over het geweld dat zou zijn gebruikt tijdens de inval en ten aanzien van wie.

Verdachte ontkent iedere betrokkenheid

De 34-jarige verdachte ontkent iedere betrokkenheid. Hij deed naar eigen zeggen wat graaf- en schoonmaakwerk. Dit was te zien op beelden die van het lab zijn gemaakt. Deze beelden moeten aan het dossier worden toegevoegd.

De rechter besliste dat de mannen in voorarrest blijven. Het feit waarvoor ze zitten is te ernstig en de kans op herhaling is aanwezig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu