Advocaat wraakt rechtbank in Groningen in strafproces rond leiders No Surrender

Henk Kuipers Foto: ANP

Strafrechtadvocaat Umut Ural heeft vanmiddag de rechtbank in het strafproces van Theo ten V. gewraakt. Eerder op de dag besloot de rechtbank zeer tegen de zin van Ural niet verder te gaan met het horen van No Surrender-voorman Henk Kuipers als getuige.

Het is de tweede keer dat de rechtbank in dit omvangrijke proces wordt gewraakt. De eerste keer mocht de rechtbank doorgaan.

Theo ten V. uit Klazienaveen is een van de vijf verdachten. In zijn zaak moest medeverdachte Kuipers komen opdraven als getuige. Ural had meer dan 800 vragen klaarliggen voor Kuipers. Die weigerde vanochtend echter antwoord te geven omdat zijn advocaat niet aanwezig was. Ural vroeg daarom om aanhouding om de vragen later alsnog te kunnen stellen.

Opnieuw vertraging

De rechtbank wees dit af en vindt dat Ural voldoende in de gelegenheid is geweest vragen te stellen. Een nieuwe aanhouding opnieuw vertraging opleveren in een proces dat toch al met horten en stoten verloopt. Volgens het Openbaar Ministerie proberen advocaten het proces te torpederen.

Nieuwe rechters?

Mocht de rechtbank worden gewraakt dan moeten er nieuwe rechters komen in de zaak van Ten V. Of dit ook consequenties heeft voor de andere verdachten, onder wie Henk Kuipers, is nog onduidelijk. Slaagt de wraking niet dan is er niet zo heel veel aan de hand, zij het dat Ural heeft aangekondigd dat hij dan overweegt de verdediging neer te leggen. Ten V. moet dan op zoek naar een nieuwe advocaat.

In strafzaken wordt niet heel veel gewraakt. De meeste wrakingsverzoeken worden afgewezen.

De rechtbank wil de zaak in september voortzetten en streeft ernaar om in november uitspraken te doen. Het proces tegen de verdachten is in maart 2018 begonnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu